Інженери розробили літак, що левітує, для дослідження Марса

Новини науки і техніки

Вчені зі Школи інженерних і прикладних наук Університету Пенсільванії розробили крихітні літаки, які можуть допомогти в дослідженні Марса. Як повідомляє “Дзеркало тижня” з посиланням на “Популярная механіка”, такі апарати важать менше третини міліграма, у них немає рухомих частин і їхній політ, по суті, являє собою левітацію.

“Вертоліт для Марса — дуже захоплюючий проект, але все ж це складна машина. Якщо щось піде не так, експеримент можна вважати завершеним, оскільки його неможливо буде полагодити. Ми пропонуємо зовсім інший підхід, при якому не потрібно “класти всі яйця в одну корзину”, – заявив один з дослідників Ігор Баргатин.

Кожен крихітний літак являє собою платівку з “нанокартону”, схожого на гофрований паперовий картон. Але це порожнистий оксид алюмінію товщиною в декілька нанометрів з виступами, виконаними у вигляді мікроканалів, завдяки чому лист стає міцнішим. Мікроканали сприяють і польоту — вони створюють градієнт температур, через що повітря проходить крізь порожнини пластини і дозволяє їй триматися в повітрі.

“Наші літальні апарати можуть, наприклад, приземлитися і приклеїти до себе частинки пилу або піску, а потім транспортувати їх до ровера, збільшуючи, таким чином, площу досліджень при тому ж пробігу”, — розповідає Баргатин.

Вчені відзначають, що ескадрильї їхніх апаратів можна використати і на Землі, наприклад, для дослідження мезосфери.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: