Супутник Intelsat 901 виштовхнули на нову орбіту за допомогою іншого супутника

Новини

Супутник Intelsat 901, який знаходиться в космосі з 2011 року, перенесли на нову орбіту. Операція була здійснена за допомогою іншого супутника, тепер Intelsat 901 зможе прослужити ще кілька років, повідомляє “Дзеркало тижня” з посиланням на “Популярная механика”.

Операцію провели за допомогою космічного корабля MEV-1. Наголошується, що це перша операція, коли один супутник використали для допомоги іншому.

Intelsat 901 знаходився на орбіті 34405 кілометрів, у нього закінчилося паливо, тому оператори не змогли підняти його на іншу орбіту для продовження роботи. В результаті його відправили на “цвинтарну” орбіту, куди відправляються всі супутники, що вийшли з ладу.

MEV-1 успішно зістикувався з Intelsat 901 за допомогою спеціального пристрою для захоплення. Це перший випадок стикування двох супутників на орбіті. Потім MEV-1 перемістив Intelsat 901 на нову орбіту, на що пішло близько шести годин.

MEV-1 залишиться зістикованим з Intelsat 901 протягом мінімум п’яти років, а потім знову поверне його на “цвинтарну орбіту”. Після він відправиться допомагати іншому супутнику, якому потрібен буксир.

Як ми повідомляли, апарат обслуговування MEV-1 компанії Northrop Grumman зістикувався на орбіті із супутником-клієнтом Intelsat 901 25 лютого о 07:15 UTC (09:15 за Києвом).

Intelsat 901 був запущений в 2001 році і повністю відпрацював розрахунковий термін. До кінця 2019 року він перебував в точці стояння 29.5 ° з.д., але між 9 і 11 грудня здійснив маневр відведення і почав дрейфувати уздовж геостаціонару.

MEV-1, запущений на орбіту РН «Протон-М» 9 жовтня 2019 року, здійснив довиведення на геостаціонар, до 30 січня зрівняв із супутником-ціллю нахил орбіти і період обертання і після трьох тижнів маневрування на близьких дистанціях завершив зближення і виконав захоплення Intelsat 901.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: