Створено першу в світі комплексну геологічну мапу Місяця

Це цікаво

Геологічна служба США (USGS) тільки но випустила нову авторитетну мапу, щоб допомогти пояснити історію нашого найближчого сусіда в космосі, що налічує вже 4,5 мільярда років.

Ви коли-небудь замислювалися, які породи утворюють світлі і темні плями на Місяці?

Вперше вся місячна поверхня була повністю нанесена на карту і рівномірно класифікована вченими з Геологічної служби США у співпраці з НАСА та Місячним планетарним інститутом. Місячна мапа, яка називається «Єдина геологічна мапа Місяця», послужить остаточним планом геології поверхні Місяця для майбутніх місій людини і буде мати неоціненне значення для міжнародного наукового співтовариства, викладачів і широкого загалу. Цифрова мапа доступна онлайн і показує геологію Місяця з неймовірною деталізацією (масштаб 1: 5 000 000), передає Eurekalert.

NASA/GSFC/USGS

Для створення нової цифрової мапи вчені використовували інформацію з шести регіональних мап епохи Аполлона, а також оновлену інформацію про недавні супутникові польоти на Місяць. Існуючі історичні мапи були перемальовані, щоб привести їх у відповідність з сучасними наборами даних, тим самим зберігши попередні спостереження та інтерпретації. Поряд зі злиттям нових і старих даних дослідники Геологічної служби США також розробили уніфікований опис стратиграфії або шарів гірських порід Місяця. Це вирішувало проблеми з попередніх карт, де назви, опису і вік каменів іноді були суперечливими.

«Ця мапа є кульмінацією багаторічного проекту», – сказав Корі Фортецца, геолог і провідний автор Геологічної служби США. «Він надає життєво важливу інформацію для нових наукових досліджень, пов’язуючи дослідження конкретних місць на Місяці з іншою частиною місячної поверхні».

Дані по висоті для екваторіальної області Місяця були отримані з стерео спостережень, зібраних камерою Terrain Camera в ході недавньої місії SELENE (Selenological and Engineering Explorer), очолюваної JAXA (Японським агентством аерокосмічних досліджень). Топографія північного і південного полюсів була доповнена даними NASA Lunar Orbiter Laser Altimeter.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: