У Дніпрі на засіданні Комітету ВР України з питань економічного розвитку говорили про відродження космічної галузі

Головні теми

У Дніпропетровській ОДА відбулося перше виїзне засідання Комітету Верховної ради України з питань економічного розвитку. Йшлося про відродження космічної галузі в країні. Визначили конкретні кроки, які зможуть дати поштовх підприємствам. А ще – домовилися про запуск українського супутника. Інтелектуально та фінансово підтримати проєкт готова облдержадміністрація, підкреслив очільник області Олександр Бондаренко. 

«Космічна галузь може стати «точкою росту» для економіки всієї країни. Але має бути стратегія її відродження та розвитку, – наголосив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко. – Під час засідання говорили не тільки про космічні гіганти, а й про супутникові сервіси. Облдержадміністрація готова інтелектуально та матеріально долучитися до супутникової програми на умовах співфінансування». 

На засіданні вирішили рекомендувати Міністерству економіки знайти додаткове фінансування для запуску українського супутника. На думку голови Комітету Дмитра Наталухи, це дозволить Україні вийти на новий рівень використання супутникових даних .

«Космос – один з потенційних локомотивів економіки. Це нові робочі місця,  високотехнологічний експорт, новітні технології. І один долар, який перетворюється в десять при інвестиції в космічну промисловість. Це доводить міжнародний досвід, – зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. – Дніпро по праву є космічною столицею України. І ми дуже хотіли б, аби саме звідси почалося відродження високотехнологічної промисловості». 

За його словами, визначено кілька кроків, які дадуть поштовх галузі. Перший вже зробили – ухвалили Закон України про приватний космос. Тепер приватні компанії мають право отримувати дозволи на вироблення, запуск, тестування космічних апаратів.

Другий крок – корпоратизація. Перетворення державних підприємств на акціонерні товариства. Це дозволить їм отримувати інвестиції без бюрократичної тяганини.

Третій крок – створення аерокосмічного концерну, який забезпечить взаємодію між підприємствами. Четвертий – напрацювання нової стратегії галузі, яка буде орієнтуватиметься не на радянську спадщину, а на сучасні вимоги світу.

До першого виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку приєдналися представники Державного космічного агентства, великих підприємств,народні депутати. Обговорили, зокрема, проблеми утилізації ракетного палива на Павлоградському хімзаводі та виведення з кризи Південмашу.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: