Пам’яті Сергія Сергійовича Кавеліна

Новини

25 лютого 2020 року, на 83 році, пішов з життя заступник Головного конструктора КБ космічних апаратів КБ «Південне» (1970-2003), почесний працівник космічної галузі України Сергій Сергійович Кавелін.

Вперше переступивши поріг КБ «Південне» в 1959 році, ще будучи студентом ФТФ ДДУ, Сергій Кавелін з переддипломної практики і до останніх хвилин свого життя залишався вірним цьому підприємству.

На «відмінно» захистивши дипломний проект, вже знайомий з роботою, якою доведеться займатися, а головне, – з людьми, які допомагали та підтримували в роботі над дипломом, він органічно влився в колектив проектного відділу в сектор, керований М.І. Кормільцевим. Сергій Кавелін проявив себе наполегливим інженером, вникаючи в усе нове, що розроблялося, і був помічений керівництвом відділу – В. М. Ковтуненком і Ю.О. Сметаніним.

Після утворення в 1965 році КБ-3, головним конструктором якого був призначений В.М. Ковтуненко, а його заступником з проектних питань – Ю.О. Сметанін, Сергій Сергійович Кавелін також перейшов працювати у КБ-3 провідним конструктором зі створення космічних апаратів радіотехнічного спостереження «Цілина».

У 1967 році Ю.О. Сметанін був переведений в проектний підрозділ з ракетної тематики, і в 1970 році С.С. Кавеліна призначили заступником головного конструктора КБ-3 з проектно-конструкторських питань. На цій посаді він пропрацював до 2003 року.

Обговорення робіт по космічним апаратам КБ «Південне»

«Цілинна» тематика забирала багато часу у ведучого її заступника головного конструктора КБ-3, починаючи з проектних робіт і закінчуючи льотними випробуваннями і здачею комплексу Замовнику.

С.С. Кавелін і В.Ф. Уткін

Роботи були успішно завершені і високо оцінені урядом країни – ряд співробітників КБ «Південне», в тому числі і С.С. Кавелін, були удостоєні високих державних нагород.

Творці дніпропетровських космічних апаратів: В.М. Бровко, С.С. Кавелін, Г.М. Зайцев, В.А. Щеголь

Крім «цілинних» справ додалися «Янтар», «Тайфуни», «Кільце», «Океани», АУОС-З, АУОС-СМ та інші вироби з супутникової тематики. Одночасно доводилося займатися і ракетними справами: «Циклоном-3», «Циклоном-4», «Дніпром», «Зенітом» та іншими. Різко збільшилося коло вирішуваних завдань, формувалася велика кооперація суміжних як виробничих, так і наукових організацій.

Біля космічного апарату «Океан-О», 1999 рік

Завдяки тісній співпраці з працівниками спеціально створеного на Південмаші космічного виробництва, очолюваного В.С. Соколовим, вдавалося не тільки вчасно виготовити, а й запустити космічні апарати на орбіту. Молодому заступнику головного конструктора випали самі напружені місяці роботи на полігоні, коли запускали три, а то й чотири КА в місяць – це червень 1970 і грудень 1971 року.

Не обійшлося без активної участі С.С. Кавелина і створення напряму «Інтеркосмос». Питання узгодження і взаємної ув’язки апаратури и розробки країн співдружності вимагали постійної уваги і вирішення як у нас, так і в іноземних суміжників.

Сергій Сергійович – один з основоположників створення в КБ «Південне» космічних апаратів для вивчення навколоземного космічного простору, сонячної активності і океану. Тісна багаторічна співпраця з Академіями наук СРСР і України над темами, очолюваними академіками Б.Є. Патоном і Я.С. Яцківим, триває в КБ-3 до сих пір – КА «Січ-2» і «Мікросат-Іоносат».

Сергій Сергійович – активний організатор і ведучий різного роду конференцій і зборів, в тому числі і ювілейних, які залишилися в пам’яті не тільки співробітників нашого КБ.Він також автор і співавтор великої кількості друкованих праць з історії створення космічної техніки, про фахівців КБ «Південне».

Досвід, накопичений за час роботи на підприємстві, на полігонах, при співробітництві із суміжниками, він намагався передавати молодому поколінню творців ракетно-космічної техніки. Він керував секцією з космічних досліджень на щорічній науково-практичній молодіжній конференції «Людина і космос», що проводиться ДП «КБ «Південне» і НЦАОМ ім. О.М. Макарова.

XIV наукові читання «Дніпровська орбіта», 24 жовтня 2019 року

У вільний час Сергій Сергійович із задоволенням грав у шахи зі своїми старими партнерами-колегами А.І. Гаврилюком, А.М. Попелем, В.Є. Морозом, обговорював рішення шахових задач з неодноразовим чемпіоном СРСР і світу з шахової композиції В.Ф. Руденком.

З колегами Віталієм Гладиліним і Олександром Ольшевським

У вже похилому віці Сергій Сергійович залишався бадьорим, активно займався дачними справами, був завзятим автоаматором.

За досягнуті успіхи в роботі С.С. Кавелін відзначений Державною премією СРСР (листопад 1973 року) і Державною премією України (травень 2011 року); йому присвоєно почесні звання заслужений машинобудівник України (квітень 1994 роки) і Почесний працівник космічної галузі України (березень 2002 року); він кавалер орденів СРСР і України – «Знак Пошани» (жовтень 1977 року), «За заслуги» ІІІ ступеня (квітень 2001 роки) і «За заслуги» II ступеня (квітень 2007 року), медалей Федерації космонавтики СРСР і України.

Сергій Сергійович Кавелін
(23.04.1937 – 25.02.2020)

Щирі співчуття рідним, друзям та колегам Сергія Сергійовича. Нехай добрий та світлий спогад про нього навіки залишиться у наших серцях.

Джерело: https://www.facebook.com/yuzhnoye

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: