Померла математикиня Кетрін Джонсон, яка працювала над першими місіями NASA

Новини

24 лютого 2020 року, на 102-му році життя, померла математикиня Кетрін Джонсон, яка працювала над першими космічними місіями Американського аерокосмічного агентства (NASA), повідомляє Суспільне Новини.

“Ми засмучені смертю знаменитої математикині #Приховані фігури Кетрін Джонсон. Сьогодні ми святкуємо її 101-річчя і шануємо її видатну спадщину, яка зруйнувала расові та соціальні бар’єри”, — йдеться в повідомленні NASA у Twitter.

У ході своєї 35-річної кар’єри в NASA вона заслужила репутацію майстрині складних ручних обчислень і допомогла космічному управлінню навчитися використанню комп’ютерів у виконанні завдань.

Джонсон була не лише однією з перших жінок, які працювали космічному агентстві, але й однією з перших афроамериканок. Її діяльність відображена в американському драматичному фільмі “Приховані фігури”, який розповідає про групу афроамериканок, яка проводить для NASA низку математичних обчислень, необхідних для запуску перших пілотованих космічних місій США.

У 2015 році тодішній президент США Барак Обама нагородив Джонсон Президентською медаллю свободи.

Джонсон була двічі заміжня, мала трьох доньок від першого шлюбу. Співала в хорі пресвітеріанської церкви Карвер упродовж 50 років. З часів коледжу вона була членкинею сестринства Альфа-Каппа-Альфа — першого жіночого товариства, заснованого афроамериканськими жінками.

У Джонсон залишилися шестеро онуків і 11 правнуків. Жила в Гемптоні, штат Вірджинія, продовжуючи заохочувати студентів до кар’єри в галузі науки і техніки до самої смерті.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: