Нова команда ДКА провела попередній аудит космічної галузі України

Економічні аспекти

“Ми з командою провели попередній аудит космічної галузі України”, – написав сьогодні на своїй сторінці у Facebook новий Голова Державного космічного агентства України Володимир Усов.

“Головна проблема, на мою думку, це відсутність державної політики щодо космосу: ми ніби забули, що Україна – космічна держава з величезним потенціалом, історією, чудовими фахівцями та власними розробками. Країна багато років обирала тактику не помічати високотехнологічну та дорогу галузь, яка за чей час майже занепала.

Як результат, на початок 2020-го року маємо:

📍Заборгованість по зарплаті працівникам підприємств: зараз складає ₴343 млн (люди не отримували гроші по півроку). Середня зарплата – ₴9 300. Заборгованість за електроенергію – ₴42 млн.

📍Впадає в око низька ефективність господарської діяльності державних підприємств, недосконала структура, повільність прийняття рішень та небажання впроваджувати нові підходи. Серед 17 підприємств, які підпорядковані космічному агентству, 8 – збиткові (в тому числі 2 підприємства, що тривалий час перебувають у стадії ліквідації). Левова частина заявленої прибутковості 2019 року у розмірі ₴343 млн насправді утворилась через курсову різницю, а не ефективну роботу галузі.

📍Ми одна з дев’яти країн світу, яка має повний цикл виробництва ракет-носіїв, але в реальності підприємства майже не випускають ракетно-космічну продукцію. Завод «Арсенал», «Київприлад», «Укркосмос», «Природа», «ДПІ» у 2019 році взагалі не виготовляли ракетно-космічну продукцію.

📍В України наразі немає власних супутників на орбіті, що є загрозою національній безпеці держави. Це неприпустимо для країни, яка знаходиться в стані війни. Власний супутник – це захищені комунікації, своє «око» для моніторингу кордонів та незалежний зв‘язок.

📍Український космос втрачає молодих та кваліфікованих спеціалістів. Найталановитіші їдуть з України, бо запит на фахівців у космічній сфері за кордоном стає дуже високим. Щорічно втрачаємо 5-8% від чисельності працівників.

І наостанок.

📍Найбільш амбітні та високобюджетні для країни проєкти – запуск супутника «Либідь», будівництво космодрому «Алькантра» в Бразилії та проєкт «Морський старт» залишили країну з величезними боргами та збитками.

Мова йдеться про понад $1 000 000 000.

Про ці історії я опублікую окремий пост, де поясню, як нова команда планує мінімізувати втрати для країни та вивести космічну галузь на новий якісний рівень.”.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: