Відбувся успішний пуск американської ракети-носія «Антарес», створеної за участю України

Головні теми

15 лютого 2020 року, о 22 годині 21 хвилині за київським часом (о 15 годині 21 хвилині за північноамериканським східним часом), із Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія, США) проведено перший у 2020 році пуск ракети-носія середнього класу «Антарес». РН вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus, який має доставити на Міжнародну космічну станцію близько 3750 кг корисного вантажу на замовлення NASA.

Про це повідомляється на сторінці КБ «Південне» у Facebook.

«Антарес» складається з двох ступенів і космічного вантажного корабля «Cygnus» (третій ступінь). Основну конструкцію першого ступеня розробило ДП «КБ «Південне» та виготовило ДП ВО ПМЗ у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), «ЧЕЗАРА», «РАПІД» (Чернігів) та iн. Головний розробник ракети-носія – американська корпорація Northrop Grumman.

Підготовка PH «Антарес», її випробування та пуск проведені за участю фахівців ДП «КБ «Південне», ДП ВО ПМЗ та НВО «Хартрон-АРКОС». Згідно з контрактом, з території Конструкторського бюро «Південне» в режимі реального часу здійснювалася технічна підтримка пуску, приймання та оброблення телеметричної інформації. Українські фахівці в повному обсязі забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності.

13-й космічний буксир Cygnus отримав ім’я Роберта Генрі Лоуренса-молодшого – першого афроамериканського астронавта, який у 30 червня 1967 року був обраний для участі в програмі пілотованої орбітальної лабораторії ВПС США. Через шість місяців, 8 грудня 1967 року, Лоуренс, у свої 32 роки, трагічно загинув в результаті аварії надзвукового літака F-104 Starfighter. Хоча його кар’єра була перервана, він проклав шлях прийдешнім поколінням піонерів аерокосмічної галузі всіх рас.

Основні завдання, які будуть виконані місією NG-13:

▪️ Доставка на МКС мобільної лабораторії SpaceLab з вирощування тканин і клітин, яка надасть дослідникам швидкодіючу і високопродуктивну платформу для проведення складних біологічних експериментів в умовах космосу. Такі експерименти мають вирішальне значення для визначення того, як мікрогравітація впливає на фізіологію людини.
▪️ Доставка на МКС космічної теплиці Plant Habitat-02, в якій будуть вирощувати редьку в якості експериментальної рослини. Здатність надійно вирощувати в космосі поживні продовольчі культури матиме вирішальне значення для вивчення NASA можливостей майбутніх польотів на Місяць і Марс.
▪️ Проведення дослідження The Spacecraft Fire Experiment-IV (Saffire-IV). Після того, як космічний буксир Cygnus покине МКС буде виконано ряд експериментів з вивчення розвитку і зростання займання, впливу високих температур на різні матеріали в умовах космосу. Дані експерименти допоможуть в розробці вогнестійких матеріалів і створенні протипожежних заходів.

☑ Усього з 2013 року ракета-носій «Антарес» стартувала 12 разів, 11 з них – успішно.

Проект «Антарес» – вдалий приклад кооперації підприємств космічної галузі України в міжнародних космічних проектах, успішної діяльності на світовому космічному ринку.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: