NASA націлилось на радіоактивні чорнобильські гриби

Це цікаво

Стіни покинутого енергоблоку Чорнобильської АЕС з часом покрилися чорною пліснявою. Вперше вона була описана через 5 років після аварії – в 1991 році, а потім вчені виявили, що грибкові організми здатні поглинати радіацію, пише Урядовий кур’єр.

Дослідження міжнародної групи вчених показало, що три грибки, що містять пігмент меланін – Cladosporium sphaerospermum, Wangiella dermatitidis і Cryptococcus neoformans – збільшували біомасу і накопичували ацетат швидше в середовищі, де рівень радіації був у 500 разів вищий за норму. Це означає, що грибки перетворювали енергію гамма-випромінювання в хімічну енергію таким же чином, як рослини за допомогою фотосинтезу перетворюють вуглекислий газ і хлорофіл в кисень і глюкозу.

Процес відомий як радіостимуляція або радіосинтез. До дослідження підключилися фахівці NASA. Вони вважають, що цей механізм можна використовувати для створення засобів захисту від радіації: сонячної або на атомних електростанціях. Ще одне можливе застосування – накопичення енергії, що може стати біологічною альтернативою сонячним батареям. Провідний автор дослідження Кастурі Венкатесваран (Kasthuri Venkateswaran) також не виключає, що радіосинтез може бути корисний для захисту здорових тканин від іонізуючої радіації при радіотерапії. Крім того, явище цікаво для астробіології як показник пристосованості життя до екстремальних умов існування.

Вчені NASA планують поставити на борту МКС експеримент з грибком. Радіаційне випромінювання на борту космічної станції низьке в порівнянні з іншими частинами космосу, але воно високо в порівнянні з поверхнею Землі. Вирощування грибка може відкрити нові сторони його природи і продемонструвати можливості обробки радіації в космічному середовищі.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: