Заступник начальника комплексу КБ «Південне» Анжеліка Сімбіркіна – серед лауреатів Державної премії в галузі науки і техніки 2019 року

Новини

Президент України присудив Державні премії в галузі науки і техніки 2019 року. Загалом відзначив 12 робіт. Нагороди отримають 93 вчені за досягнення у різних галузях. Серед лауреатів – науковці з Дніпропетровщини: Олег Черваков та Анжеліка Сімбіркіна. Про це повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Вченим із нашого регіону присуджено державну нагороду як учасникам колективного дослідження у хімічній галузі. Відзначена Президентом України наукова робота стала підґрунтям для створення нових полімерів із поліпшеними властивостями. Все – завдяки вивченню впливу фізичних полів різної природи на такі матеріали під час їх створення. Нові технології вже пройшли успішне випробування на українських підприємствах космічної галузі, хімічної промисловості, будівельної індустрії», – розповіли в департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА.

Державну премію присудили Олегу Червакову – завідувачу кафедри Українського державного хіміко-технологічного університету та Анжеліці Сімбіркіній – заступникові начальника комплексу КБ «Південне».

Метою роботи “Створення полімерних матеріалів та конструкцій з них під дією фізичних полів” є комплексне вирішення науково-технічної проблеми з вивчення впливу фізичних полів різної природи на широкий спектр полімерних матеріалів в процесі їх формування та виготовлення виробів з них.

Встановлено основні фундаментальні закономірності та створено наукові засади впливу фізичних полів (магнітного, електричного, теплового, термосилового, термоімпульсного, термомагнітного, електроіскрового, ультразвукового, а також при обробці ультрафіолетовим випромінюванням) на формування структури, властивості та експлуатаційні характеристики полімерних матеріалів, які включають в себе термопласти та реактопласти різної хімічної будови, їх суміші, мікро- та нанокомпозити на їх основі, що дозволяє виготовляти матеріали і вироби з комплексом фізико-механічних характеристик спрямованого регулювання для вирішення промислових завдань і нагальних потреб високотехнологічних галузей промисловості України.

На основі нових фундаментальних знань розроблено та створено ряд полімерних матеріалів, композитів, нанокомпозитів, покриттів і конструкцій багатоцільового призначення з поліпшеними, порівняно з існуючими в Україні та світі аналогами, необхідними властивостями, сформованих під дією різноманітних фізичних полів, інноваційні технології їх обробки фізичними полями, та обладнання, яке реалізує ці технології, що пройшли випробування в промислових умовах та впроваджені на підприємствах космічної галузі, кораблебудування, будівельної індустрії, хімічної та медичної промисловості України.

Президент також відзначив наукові дослідження в атомній фізиці, математиці, геофізиці, психології. У галузях теплової енергетики, ІТ-технологій, фармакології, кардіології, стоматології, ветеринарної медицини.

Щороку присуджується до 15-ти Державних премій. Розмір нагороди за досягнення у 2019-му – 300 тис грн кожна.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: