Оприлюднено найбільш детальні кадри поверхні Сонця в історії

Без рубрики, Новини

Американський телескоп DKIST зробив найбільш детальні в історії фотографії поверхні Сонця, повідомляє ТСН з посиланням на Національний науковий фонд США.

“Магнітне поле Сонця поки залишається головним нарізним каменем для нас. Для розкриття всіх найважливіших його таємниць ми маємо не тільки роздивитися його дрібні деталі з відстані в 150 млн км, а й дуже точно виміряти силу і спрямованість магнітного поля”, – зазначив керівник проєкту DKIST Томасс Ріммел.

На фотографіях вперше видно об’єкти розміром до 30 кілометрів. Вивчення отриманих знімків допоможе астрономам розшифрувати дані, які зонд Parker Solar Probe збирає під час прольотів через атмосферу Сонця.

Сонце – це куля з киплячою плазмою, верхні шари якої постійно “перемішуються”, що в поєднанні з високою електропровідністю його матерії створює сильне магнітне поле.

Лінії цього поля часто виходять за межі більш щільних шарів Сонця і розриваються, що призводить до появи плям, спалахів і потужних корональних викидів, потенційно здатних знищити цивілізацію і все життя на Землі.

Учені поки не можуть точно сказати, як саме виникають ці катаклізми, а також розкрити причини того, чому атмосфера світила в кілька тисяч разів гарячіша за його поверхню.

Відсутність розуміння природи всіх цих феноменів, як зазначив Ріммел, пов’язана з тим, що для відповіді на ці астрофізичні загадки потрібно “бачити”, як влаштовано магнітне поле Сонця біля його поверхні в найдрібніших деталях.

Телескоп DKIST (Daniel K. Inouye Solar Telescope) –  унікальний чотириметровий телескоп, створений спеціально для спостережень за Сонцем. Його будівництво на вершині сплячого вулкану Халеакала почалася ще 2013-го року і завершилася лише кілька тижнів тому.

Найближчим часом Ріммел і його команда планують підвищити точність роботи DKIST, а також почати спільні спостереження з Parker Solar Probe і європейської місією Solar Orbiter, запуск якої намічений на початок лютого.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: