Володимир Зеленський пообіцяв встановити пам’ятник на могилі космонавта Леоніда Каденюка

Новини

Президент України Володимир Зеленський пообіцяв встановити пам’ятник на могилі першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка, якому сьогодні могло виповнитися 69 років.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Чи важко стати космонавтом? Важко.
Але якщо цю мрію зміг здійснити я – хлопчик з буковинського села, значить, немає нічого неможливого».

Про це в одному зі своїх останніх інтерв’ю розповідав наш легендарний співвітчизник, перший астронавт незалежної України, Герой України, генерал-майор Леонід Костянтинович Каденюк.

Незважаючи на численні регалії, його характеризують як надзвичайно скромну людину, дуже порядну та чесну.

Сигналом для пробудження екіпажу «Колумбії» він обрав Гімн України. Таким чином «Ще не вмерла України» вперше пролунала в космосі над усією планетою Земля.

Він – наша легенда. І сьогодні, 28 січня, йому виповнилося б 69 років.

P.S. І, на жаль, про неприємне. Сьогодні я дізнався, що майже через два роки після смерті Леоніда Костянтиновича й досі немає облаштованої могили та пам’ятника.

На прощанні з ним у 2018 році були політики найвищого рівня, та за весь цей час держава не спромоглася вирішити питання належного вшанування пам’яті великого українця. Нам має бути за це соромно.

Як мені відомо, проект меморіалу існує. Фінансування держава бере на себе, про що ми домовилися з урядом.

Ми дуже часто починаємо цінувати своїх героїв лише після того, як вони йдуть від нас. А інколи не цінуємо навіть тоді, коли їх з нами вже немає. Таке ставлення з боку держави потрібно змінювати раз і назавжди.

Нагадаємо, що Леонід Костянтинович Каденюк помер 31 січня 2018 року в Києві під час традиційної ранкової пробіжки. Похований у Києві на Байковому кладовищі.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: