У Житомирі відзначили 113-ту річницю від дня народження С.П.Корольова

Новини

12 січня 2020 року в Житомирі відбулися урочисті заходи з нагоди 113-ї річниці від дня народження видатного українця, «батька» пілотованої космонавтики – Сергія Павловича Корольова.

Про це повідомляється на сайті ДКА.

Розпочалося урочистості із покладання квітів до пам’ятника геніального конструктора, в якому взяли участь керівники області та міста, громадські організації, військовослужбовці. Учасники святкових заходів відвідали також музей С.П. Корольова, де ознайомилися з оновленою за останній рік космічною експозицією. Яскравою і вражаючою подією стала презентація довгоочікуваного інтерактивного симулятора зорельота «Еней». Експозицію музею доповнив ще один цінний експонат – зразок фотоапарату «Салют», який виготовляли на заводі «Арсенал» і використовували космонавти першого загону під час космічних місій в 60-ті роки ХХ століття.

Однією з найголовніших подій цього святкового дня стало підписання Угоди про створення інноваційно-космічного кластеру «Полісся». ЇЇ підписали 12 організацій, зокрема Житомирська обласна державна адміністрація, обласна рада, міська рада, військовий інститут ім. Корольова, національний агроекологічний університет, центр робототехніки, а також Державне космічне агентство, Національний центр управління та випробування космічних засобів. Новостворений кластер об’єднає зусилля різних організацій для вирішення завдань інформаційної, продовольчої, економічної та екологічної безпеки за допомогою космічних технологій, якісної підготовки фахівців та проведення наукових досліджень у визначених сферах. Безумовно, інноваційний кластер «Полісся» сприятиме розвитку космічних технологій на Житомирщині, популяризуватиме наукові досягнення в ракетно-космічній галузі, залучатиме до науки талановиту молодь – земляків геніального конструктора С.П.Корольова.

Наша довідка:

Сергій Павлович Корольов народився в м. Житомирі, де пройшли його перші півтора роки життя. Улітку 1908 р. сім’я Корольових переїхала до Києва, де через два роки його батьки розлучилися, – і Сергій опинився в Ніжині під опікою бабусі та дідуся. З 1914 по 1917 рр. знову мешкав у Києві, до 1924 р. – в Одесі, де закінчив будпрофшколу й став членом Товариства авіації й повітроплавання України та Криму. У 1924-1926 рр. – студент Київського політехнічного інституту, активіст планерного руху. Закінчив Московське вище технічне училище (1929), у 1931 р. створив, а через два роки очолив групу вивчення реактивного руху (ГВРР).

У 1933-1938 рр. працював у Реактивному НДІ. У 1938 р. на підставі фальшивих звинувачень був заарештований і перебував в ув’язненні до серпня 1944 р. У 1945-1946 рр. вивчав трофейну ракетну техніку в Німеччині. У 1946-1950 рр. – начальник конструкторського відділу №3 СКБ НДІ-88. З 1950 р. – засновник і керівник головного в СРСР ракетно-космічного підприємства – ОКБ-1, колектив якого забезпечив створення перших вітчизняних балістичних ракет далекої дії, почавши практичне дослідження космічного простору: перші висотні геофізичні ракети, перший штучний супутник Землі, перший космічний політ людини, перші наукові супутники «Електрон», перші автоматичні станції до Місяця, Марса, Венери, перший вітчизняний супутник зв’язку «Молнія-1». Під його керівництвом було виконано роботи за програмами пілотованих кораблів «Восток», розпочато роботи за Місячною програмою та програмою «Союз».

Як ініціатор створення й голова Ради головних конструкторів забезпечував технічне керування й координацію робіт підприємств і організацій СРСР за ракетними, ракетно-космічними й космічними проектами.

Прах С.П. Корольова поховано в Москві у Кремлівській стіні. Почесний громадянин міст Байконур, Калуга, Корольов.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: