Китайський аналог GPS. Навігаційна система BeiDou повинна бути повністю готова до середини 2020 року.

Новини

Після довгих років розробки китайська навігаційна система BeiDou (BeiDou Navigation Satellite System, BDS), яка є китайським аналогом американської системи глобального позиціонування GPS, європейської Galileo та російської ГЛОНАСС наблизилася до кульмінаційного моменту, пише itc.ua з посиланням на АРnews.

Днями керівник проекту Рен Ченгкі відзвітував, що основне угруповання супутників BeiDou сформовано – останні 56-й та 57-й супутники, вони ж 23-й і 24-й супутники з основного угруповання системи позиціонування Beidou третього покоління, були запущені 23 грудня ракетою Long March 3B.

З моменту виведення на орбіту перших супутників системи BeiDou третього покоління в листопаді 2017 року Китай провів сумарно 18 запусків, в рамках яких було виведено 30 супутників. Всього ж з 2000 року, коли почалося розгортання супутникової системи BeiDou, в рамках проекту було запущено 57 супутників, включаючи чотири тестові апарати. BeiDou була запущена в комерційну експлуатацію наприкінці 2012 року як регіональна система позиціонування (в Китаї та інших частинах Азіатсько-Тихоокеанського регіону), а наприкінці 2018 року стала глобальною. Зараз на орбіті налічується 46 робочих супутників Beidou.

В першій половині 2020 року китайське відомство з супутникової навігації (China Satellite Navigation Office) планує розмістити ще два супутники BeiDou на геостаціонарній орбіті. Технічно це знаменує про завершення третьої фази розвитку Baidou і являє собою кульмінаційний момент проекту супутникової системи в її нинішній складовій. За словами лідера проекту, наступне велике оновлення BeiDou планується не раніше 2035 року.

Більшість китайських користувачів зможуть скористатися перевагами нової глобальної системи геопозиціювання відразу без необхідності будь-яких дій. За даними Nikkei, близько 70% китайських смартфонів вже підтримують BeiDou. Крім того, вже зараз налічується 120 партнерів, які заявляють про готовність використовувати BeiDou для картографування.

Як і у випадку з російською ГЛОНАСС, прагнення Китаю до створення власної супутникової навігаційної системи обумовлено бажанням здобути незалежність від США та її системи GPS. Для Китаю система BeiDou є одним з пріоритетних технологічних напрямів поряд з 5G та самокерованими автівками.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: