Підсумки космічної діяльності країн світу в 2019 році від Олександра Железнякова

Актуальні статті та інтерв'ю

О.Б. Железняков,
академік Російської академії космонавтики ім. К.Е. Ціолковського

Енциклопедія “Космонавтика”

У минулому році в різних країнах світу стартували 102 ракети-носія, метою яких було виведення на навколоземну орбіту корисного навантаження різного призначення. Це на 12 пусків менше, ніж роком раніше. Але вдруге в XXI столітті число космічних стартів за рік перевищило позначку 100.

У чисельному «вираженні» 2019-й «пусковий» рік виглядає наступним чином:

Правда, треба відзначити, що один з цих стартів (в Ірані) офіційно підтверджений не був. Але технічні засоби контролю інших країн однозначно говорять про реальність того, що сталося. А саме, про те, що мало місце аварійному пуску.

Крім цієї аварії, в 2019 році ще чотири носії зазнали аварії: ще один іранський носій, факт аварії якого іранські офіційні власті визнали, дві китайські ракети, а також європейський носій “Вега”. Таким чином, аварійність при запусках в минулому році знову зросла в порівнянні з попереднім роком і склала 4,9%.

Особливо образлива аварія ракети “Вега”. Носій, що надійно літала до сих пір, несподівано підвів фахівців компанії “Аріанспейс”. Як би уважно і відповідально не підходили інженери до підготовки космічної техніки, на жаль, але вона може підвести в будь-який момент.

Крім аварійних пусків, мав місце і ще один інцидент – вибух ракети в ході передстартової підготовки. Подія знову ж мало місце в Ірані і знову ж іранська влада його не визнає. Хоча повідомили про “якийсь інцидент”, не уточнивши ні місце, ні характер того, що сталося. Але супутникові знімки однозначно підтверджують вибух.

Треба також зазначити, що вперше за останні 16 років Росія “пройшла” рік без аварійних пусків. Це, мабуть, єдиний істотний успіх держкорпорації “Роскосмос” в 2019 році.

На першому місці за кількістю пусків в 2019 року знову опинився Китай – 34 пуски (33,33% від загальносвітового показника). Це трохи менше, ніж в 2018 році і дещо менше, ніж китайці “обіцяли”. Але в своїх обіцянках вони орієнтувалися, в основному, на приватників. Які й підвели. І навіть цей “недобір” дозволив китайцям зберегти абсолютне лідерство. Але дві аварії все-таки були.

На другому місці ринку пускових послуг виявилася Росія – 22 пуски (на п’ять більше в порівнянні з попереднім роком) і 21,56% ринку. Всі старти були успішними.

На третьому місці – США: 21 пуск і 20,59% ринку.

Ряд статистиків в число пусків для Росії включають старти ракет-носіїв “Союз-СТ” з космодрому Куру, а для США – пуски ракет “Електрон” з Нової Зеландії. Тоді у Росії буде 25 стартів, а у США – 27, і вони поміняються місцями на “п’єдесталі пошани”.

Зміни чисто косметичні і особливої погоди не зроблять.

На четвертому місці опинилася компанія “Аріанспейс”. За нею 9 пусків, в тому числі трьох ракет “Союз-СТ”, куплених у Росії. Про аварію ракети-носія “Вега” вже було згадано.

Індія запустила в минулому році 6 ракет, американська компанія Rocket Lab з Нової Зеландії стільки ж носіїв, Японія – 2. Про іранські аварії вже було розказано вище.

Детальніше з результатами минулого космічного року можна ознайомитися в огляді за посиланням: word-версія

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: