NASA презентувало ракету, яка доставить астронавтів на Місяць

Новини

NASA завершило будівництво гігантської ракети, яка доставить американських астронавтів на Місяць, про це повідомив у понеділок глава космічного агентства Джим Бріденстайн. І не зважаючи на затримки, місія повинна відбутися у 2024 році, пише EcoTechnology.

Нова ракета SLS висотою 65 метрів, що еквівалентно 20-поверхової будівлі. Вона також вважається найпотужнішою і повинна досягти рекордної швидкості у 23 маха перед відділення від верхнього ступеня з капсулою Оріон.

Зараз, вже готова ракета знаходиться в центрі збірки в Новому Орлеані. Керівник NASA Джим Бріденстайн назвав це «дуже важливим днем» для космічного агентства. «Ми досягли значного прогресу в підготовці місії Артеміда-3, в якій у 2024 році на Місяць відправиться перша жінка в історії», – додав він.

На розробку довелося витратити більше часу з-за затримок та перевитрат коштів — перший політ ракети повинен був здійснений ще у листопаді 2018 року. І з того часу, бюджет проекту, згідно з червневим звітом, збільшився з $6,2 млрд до рекордних $8 млрд.

Місія Артеміда складається з декількох етапів. У червні 2020 року, після закінчення всіх тестів, стартує місія Артеміда-1, яка повинна висадитися на південному полюсі Місяця. Мета місії — видобуток льоду для забезпечення життєдіяльності майбутніх колоністів, а також для його поділ на водень та кисень для використання в якості ракетного палива. Надалі, Місяць розглядається як перевалочний пункт для польотів людей на Марс, які повинні туди відправитися вже у 2030-х роках.

Варто відзначити, що зросла вартість не тільки ракети. До 2019 року в NASA, на програми SLS, Orion та Exploration Ground Systems Program, витратили близько $34 млрд, але до 2024-го, сума збільшиться до $50 млрд. І майбутнє освоєння Місяця сильно залежить від підтримки Білого дому та Конгресу, що відповідає за розподіл бюджету.

Але крім NASA, Місяцем цікавляться і приватні компанії. Зовсім недавно, президент SpaceX Гвінн Шотвелл поділилася інформацією про графік майбутніх польотів ракети Starship. У своєму виступі вона заявила, що SpaceX посадить Starship на Місяць до кінця 2021 року. А буквально вчора, Шотвелл заявила, що перший пілотований політ космічного корабля Crew Dragon до Міжнародної космічної станції, може відбутися вже у лютому 2020 року.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: