У ЖНАЕУ презентували концепцію моделі управління регіоном на платформі космічних та геоінформаційних систем

Новини

У Житомирському національному агроекологічному університеті протягом 28–29 листопада проходила ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Становлення механізму публічного управління розвитком територій як пріоритет державної політики децентралізації», присвячена обговоренню теоретичних та практичних питань регіонального розвитку в умовах самозабезпеченості, підвищення стійкості до зовнішніх чинників.

Про це повідомляється на сайті університету.

Серед учасників заходу – керівники і провідні спеціалісти міністерств та відомств, науково-дослідних установ, навчальних закладів, депутати обласної ради,  вітчизняні і закордонні учені, науковці, представники державних і недержавних об’єднань, ОТГ, громадських організацій, екологічних та родових поселень.

На відкритті конференції були присутні перший заступник голови ОДА Володимир Федоренко, голова обласної ради Володимир Ширма, ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан.

«Житомирщина лідирує в реформі децентралізації. Ці показники маємо не лише закріплювати, але й покращувати. Механізми публічного управління територіями відкривають нові можливості для розвитку цих громад. Бажаю всім плідної та цікавої роботи під час конференції», – зазначив Володимир Федоренко.

Голова обласної ради Володимир Ширма зауважив: «Для успішного провадження децентралізації та регіонального розвитку надзвичайно важливо формувати сучасні механізми  розвитку територій. Тому сьогоднішнє питання порядку денного цієї конференції щодо створення та впровадження нової моделі регіонального управління, яка базується на використанні сучасних космічних та геоінформаційних систем,  є актуальним та на часі».

Нагадаємо, що ІІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Становлення механізму публічного управління розвитком сільських територій як пріоритет державної політики децентралізації» було  організовано  з метою обговорення теоретичних та практичних питань децентралізації і регіонального розвитку, формування нової системи управління регіоном на основі сучасних цифрових технологій.

Напрями конференції:

  • проблеми розвитку територій в умовах децентралізації управління;
  • інноваційно-інвестиційні засади розвитку агробізнесу на сільських територіях;
  • моделі розвитку сільських територій: зарубіжний досвід та вітчизняна практика;
  • родові та екологічні поселення – напрям планомірного розвитку сільських територій;
  • інституціоналізація та перспективні моделі управління сільським розвитком.

«Одним із ключових пріоритетів державної політики України є питання децентралізації і регіонального розвитку, – пояснив ректор ЖНАЕУ Олег Скидан. – У рамках їх реалізації   на перший план виходять проблеми формування сучасних механізмів та інструментів розвитку територій, підвищення ролі органів місцевого самоврядування в управлінні соціально-економічним розвитком тих або інших адміністративно-територіальних одиниць. До нас завітали наші друзі та партнери – делегація з Литви, досвід яких у цьому напрямку є   цінним і корисним. Також одним з основних питань конференції є, зокрема, проблематика створення та впровадження нової моделі регіонального управління, яка базується на використанні сучасних космічних та геоінформаційних систем».

 Пілотну концепцію моделі управління регіоном на платформі космічних та геоінформаційних систем, над якою працювали близько 9 місяців, присутнім представила керівник Центру інтелектуальної власності, інноватики та управління проєктами ЖНАЕУ Ірина Литвинчук.

«Стан і перспективи формування геопорталу Житомирської області як інструменту управління регіоном в умовах децентралізації» окреслила начальник відділу містобудування, архітектури та містобудівного кадастру  департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА Валентина Умінська.

Про «Можливості використання ГІС-технологій для оптимізації системи управліннями регіоном в умовах децентралізації» розповів заступник директора ТОВ «ЕСРАЙ Україна» Андрій Стефанович.

Начальник групи інформаційного забезпечення економічного сектору Національного центру управління випробувань космічних засобів  Державного космічного агентства України Сергій Сластін презентував доповідь «Тематична обробка та використання даних дистанційного зондування Землі в цілях державного управління».

Голова Глибочицької ОТГ Сергій Сокальський поділився «Досвідом децентралізації на прикладі Глибочицької об’єднаної територіальної громади».

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: