У Варшаві пройшли інформаційні дні рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» за напрямком «Космос»

Новини

З 13 по 14 листопада 2019 року у Варшаві (Польща) пройшли інформаційні дні рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» за напрямком «Космос». 

Про це повідомляється сьогодні на сайті Національного центру управління та випробувань космічних засобів.

Це найбільша програма Європейського Союзу з фінансування науки та інновацій із загальним бюджетом 80 мільярдів євро, розрахована на 2014 – 2020 роки. Українські установи та  організації з кожним роком  все активніше беруть участь у грантовій програмі «Горизонт 2020». Починаючи з 2014 року, за підсумками  конкурсів для  українських організацій-учасників, передбачено фінансування у сумі понад  17 мільйонів євро для 90 проектів. Незабаром науковці України отримають ще 7 мільйонів євро на реалізацію своїх досліджень. Основні умови участі у проектах програми «Горизонт 2020» – актуальна дослідницька тема і щонайменше два партнери з європейських країн. Україна долучається до участі  у цій  престижній програмі за тими ж  правилам, що і країни – члени  ЄС.

Фахівці Національного центру управління та випробувань космічних засобів, які  взяли участь в Інформаційному дні Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020»  презентували свою програму, відвідали  сесійні заходи, де обговорювались майбутні конкурси з впровадження Європейської глобальної навігаційної супутникової системи (EGNSS),  дистанційного зондування Землі (програма Copernicus), розвитку  космічних технологій (TEC calls).

Також делегація НЦУВКЗ на чолі з начальником служби реалізації космічних програм Олегом  Ілючком,  в рамках двосторонніх зустрічей,  провела переговори з іноземними  колегами, які працюють за аналогічними напрямками. З доктором Ніколою Лінті  (Фінський науково-дослідний  інститут геопросторових даних)  обговорили можливості співпраці у  сфері розвитку наземної мережі референсних станцій ГНСС із додатковою функцією вимірювання прискорення вільного падіння та спільного оброблення наукових даних, а також питання управління космічним рухом.

 Крім цього, відбулася  зустріч із доктором Лаурі Маркеліном із підрозділу  FGI, який  займається розвитком сенсорів та застосувань внутрішньої навігації (indoor navigation), а також новітніми технологіями ДЗЗ за допомогою дронів, високоточної валідації наземних даних, іншими видами дослідницької діяльності щодо підтримки програм служби Copernicus та щодо нової концепції інноваційного та цілісного рішення калібрування та валідації Sentinels.  Фахівцями  Центру, під час переговорів, були  презентовані можливості НЦУВКЗ щодо дистанційного зондування Землі: приймання та обробляння інформації ДЗЗ, обробки даних ДЗЗ щодо великих площ, моніторингу вертикальних зміщень територій земної поверхні та об’єктів за результатами обробки масивів радіолокаційних даних ДЗЗ, створення тематичних карт, повідомлено про розгортання у НЦУВКЗ національного інфо-хабу програми Copernicus в Україні. Було запропоновано більш детально вивчити потенціали обох організацій з метою перспективного співробітництва. 

Також, відбулося фахове спілкування  із науковим співробітником центру  Eawag пані Ксіао-Чан Пан (Xiao-Shan Yap). Науковий центр Eawag займається  проблемами глобального клімату та стану океанів. Були представлені можливості щодо опрацювання даних ДЗЗ, у т.ч. за програмою Copernicus,  досвід НЦУВКЗ щодо розширення функціональних можливостей RTK-мережі. Цікавою була зустріч із доктором Ганною Рябоконь (Anna Ryabokon) компанії «TTTech Computertechnik» (м.Відень, Австрія).  Ця компанія займається розробкою рішень щодо впровадження та обробки бортових телеметричних даних, в т.ч. для ракетно-космічної техніки.  Під час перемовин були представлені можливості НЦУВКЗ щодо експлуатації СКНЗУ, впровадження новітніх технологій дистанційної синхронізації на основі використання протоколу прецизійного часу (precision time protocol) стандарту IEEE-1588 v.2.  Були обговорені пропозиції НЦУВКЗ щодо участі у реалізації спільних проектів програми Horizon 2020.

В ході зустрічі із представниками лабораторії гравіметрії Польського інституту геодезії та картографії нашою делегацією були представлені перші результати тестування  радіофізичного гравіметра та обговорені можливості співпраці у  сфері розвитку наземної мережі референсних станцій ГНСС із функцією вимірювання прискорення вільного падіння та спільного оброблення наукових даних. Обговорювалася  пропозиція щодо укладання  Угоди про науково-технічне співробітництво.

  Під час переговорів з представниками найбільшої  турецької  оборонної  компанії «Aselsan»  презентовані можливості НЦУВКЗ щодо контролю та аналізу космічної обстановки та управлінню космічним рухом, перспективи створення радарних та оптичних вимірювальних засобів.

Фахівці НЦУВКЗ, маючи величезний досвід, готові й надалі брати участь у грантових проектах Програми «Горизонт-2020»  у складі  міжнародної кооперації.

Всі презентовані  делегацією НЦУВКЗ  матеріали доступні за посиланням: https://h2020-space-info-day.b2match.io/page-2861

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: