NASA офіційно підтримали українську космічну місію “ПРОМІНЬ МРІЙ”

Новини

Днями американське національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) надіслали в Україну офіційний лист підтримки, повідомляє ТСН.

Історична подія: у космос летять 100 000 дитячих мрій унікальній космічній місії “Промінь мрій”. Завдяки якій 100 000 малюнків мрій українських дітей полетіли в космос. Її реалізують український благодійний проєкт 1+1 media “Здійсни мрію” та Державне космічне агентство України.

“NASA поділяє мету надихати молодь і дітей до креативності, вивчення космосу і займатися наукою. Саме завдяки таким проєктам майбутні покоління матимуть ціль робити нові відкриття і науково-технічні дослідження для кращого розуміння Всесвіту. Ми підтримуємо ініціативу “Промінь мрій” Державного космічного агентства та висловлюємо свої найкращі побажання щодо її успіху” – йдеться у листі.

Наприкінці вересня 100 тисяч дитячих малюнків мрій, які збирав благодійний проєкт “Здійсни мрію” 1+1 media протягом півтора року по усій Україні були відправлені в космос. В історії планети це 9-е послання до позаземних цивілізацій та перше з такою потужністю. І у цей час вони продовжують летіти зі швидкістю 300 000 км/с до планетної системи TRAPPIST-1, де, як вважають вчені, можуть перебувати позаземні цивілізації. Щоб досягти точки призначення, Промінь мрій буде прямувати 41 світловий рік і подолає 400 трильйонів кілометрів. Подія відбулася в Центрі космічних досліджень та зв’язку на Львівщині.

Куратор проєкту Здійсни мрію, телеведуча Лідія Таран прокоментувала підтримку від NASA “Великі відкриття, важливі розробки і дослідження – усе що нас оточує, колись було чиєюсь мрією. Усі винахідники і розробники, науковці – це мрійники! Бо неймовірні ідеї виникають тільки у креативних людей, а вони, у свою чергу, у дитинстві були мрійниками!”.

До Променя мрій увійшли фото малюнків, які нам надсилали поштою, малювали на стінах скріншоти малюнків, які публікувалися в соцмережах з #моядитячамрія та відео Jerry Heil на пісню #моядитячамрія, створене із малюнків дитячих мрій.

“Ми відправляли мрії 352 години. Щодня з 28 вересня по 11 годин на день – у той час, коли з Землі можна було відстежити TRAPPIST-1. Завершили відправку сигналу з малюнками зранку 30 жовтня. Перші малюнки, які ми закодували і відправили ще у перший день Космічної місії, вже пролетіли понад 958 мільярдів кілометрів! Це як 6406 разів долетіти до Сонця. Ми нарахували відправку близько 101 000 зображень” – зазначив керівник Центру космічних досліджень зв’язку Національного космічного центру Віктор Ожінський.

Заручившись підтримкою NASA, спільно з Державним космічним агентством проєкт Здійсни мрію буде звертатись до Міжнародного астрономічного союзу з ініціативою перейменувати одну із планет системи TRAPPIST-1 на Планету мрій.

Нагадаємо, раніше свою підтримку космічній місії Промінь мрій висловила світова космічна спільнота. Серед них, всесвітньо відомий астроном, відкривач планетної системи TRAPPIST-1 Мікаель Жійон, іспанський вчений Франциско Коломер і Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, всесвітньо відома астронавтка NASA.

Проєкт “Здійсни мрію” стартував 29 квітня 2016 року у Всесвітній день бажань. За час існування проєкту здійснено сотні грандіозних мрій дітей, які борються з важкою хворобою. Адже, щоб мати сили і енергію на боротьбу, діти мають бачити не тільки лікарні і сльози близьких, а й світ, наповнений добром та радістю! Такі емоції цілющі, вони позитивно впливають і на життєві показники дітей, і на процес лікування. Проєкт реалізовують 1+1 медіа і ТСН спільно з благодійним фондом “Ти не один”. Куратори проєкту: телеведучі Лідія Таран і Олександра Лобода. Волонтер — Неля Шовкопляс. У команді проєкту: журналісти ТСН, співробітники 1+1 медіа, фонд “Ти не один”, психологи, педагоги, художники, волонтери, зірки, спонсори та ін.

Центр космічних досліджень та зв’язку в Золочеві, створений 2 роки тому на базі Центру космічного зв’язку Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення. Центр виконує надзвичайно важливі задачі, в тому числі представлення інтересів держави Україна у космосі, моніторинг безпеки. Їхнє устаткування дозволяє до тисячної частки секунди визначати час кар’єрних вибухів і будь-яких геофізичних змін. Наслідки видобутку копалин, незаконних вирубок, забруднення річок і морів України, Також є система вимірювання, яка реєструє землетруси або ядерні випробування в будь-якій точці світу.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: