Астрономи виявили у Сонячній системі нову карликову планету

Це цікаво

Астрономи встановили, що космічне тіло з головного поясу астероїдів Гігея відповідає всім параметрам і може вважатися карликовою планетою.

Результати відкриття опубліковані в журналі Nature Astronomy, повідомляє Укрінформ.

За допомогою приймача SPHERE на Дуже Великому Телескопі (VLT) Європейської південної обсерваторії (ESO) міжнародний колектив учених отримав нові зображення астероїда Гігея, які дають підстави для переведення її з астероїдів у карликові планети.

Щоб вважатися карликовою планетою, небесне тіло має задовольняти чотири вимоги. Трьом з них Гігея відповідала й раніше: вона обертається по орбіті навколо Сонця; не є нічиїм супутником; не може, на відміну від планет, розчистити район своєї орбіти від інших об’єктів. А ось щодо четвертого – мати масу, достатню для того, щоб під впливом власної гравітації прийняти приблизно сферичну форму, – були сумніви.

Нове дослідження підтвердило сферичну форму Гігеї і дозволило оцінити її розміри. Потенційно цей астероїд може відібрати у Церери “звання” найменшої карликової планети в Сонячній системі. Її діаметр трохи перевищує 430 кілометрів у той час, як діаметр Церери становить 950 кілометрів. Якщо це станеться, Гігея стане найменшою карликовою планетою Сонячної системи. Найбільша карликова планета з п’яти визнаних офіційно – Плутон – має діаметр близько 2400 кілометрів.

Зараз карликовими планетами визнаються п’ять об’єктів Сонячної системи – Плутон, Еріда, Макемаке, Хаумеа і Церера. Ще кілька десятків об’єктів, як і Гігея, є кандидатами в карликові планети.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: