У Дніпрі пройшли XIV Наукові читання «Дніпровська орбіта»

Новини

24-26 жовтня 2019 року на базі НЦАОМ ім. О.М. Макарова та ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» пройшли XIV Наукові Читання «Дніпровська орбіта-2019».

Організаторами Наукових Читань виступили :
• Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля»
• Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова (НЦАОМ)
• Музей космонавтики ім. С.П. Корольова Житомирської обласної ради
за підтримки Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара, Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я».

Для участі в наукових читаннях було розіслано 100 запрошень. Заявки для участі в Наукових Читаннях надійшли від фахівців та наукових співробітників, молодих вчених та студентів підприємств, організацій і Вузів аерокосмічної галузі Дніпра, Києва, Житомира, Харкова, Полтави, Чернівців та інших міст України. Усього 45 заявок.

За рішенням оргкомітету XІV Наукові читання «Дніпровська орбіта» були присвячені 50-річчя з дня запуску першого космічного апарату створеного за програмою «Інтеркосмос».

Офіційне відкриття та пленарне засідання відбулося 24 жовтня 2019 року о 16.00 годині. Із привітальним словом до учасників і гостей звернувся генеральний директор Національного центра аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова Олексій Володимирович Кулик.

З доповіддю «Космос – арена співпраці» на пленарному засіданні виступив головний спеціаліст космічних апаратів ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» Кавелин Сергій Сергійович. Для учасників та гостей наукових читань було продемонстровано відеофільм «50 років виведення на орбіту КА Інтеркосмос – 1».

25 жовтня 2019 року відбулися засідання по 6 наукових напрямках:
• історія авіації і ракетно-космічної техніки;
• аерокосмічна освіта молоді й вузівська наука;
• екологія і Космос;
• філософія і Космос;
• економіко-правові, гуманітарні та етичні й аспекти освоєння Космосу;
• молодь і Космос.

Усього було заслухано 28 доповідей, в обговоренні взяли участь 60 учасників та гостей Наукових Читань, серед яких самою чисельною була делегація фахівців ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля».
Вже традиційно у рамках наукових читань пройшли круглі столи:
Круглий стіл, присвячений 90-річчю від дня народження Михайла Івановича Галася – фахівця в галузі створення балістичних ракет стратегічного призначення і космічних ракет, учасника створення ракетно-ядерного щита СРСР. Своїми спогадами про Михайла Івановича поділилися його друзі та соратники, ветерани ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» Герой Соціалістичної Праці Ус Станіслав Іванович, Логвиненко Анатолій Іванович і Погрібний Юрій Романович.

Круглий стіл, присвячений 95-річчю від дня народження Геннадія Геннадійовича Команова – фахівця в галузі ракетної техніки, талановитого організатора виробництва, першого директора Національного центру аерокосмічної освіти молоді України. Про Геннадія Геннадійовича Команова розповів генеральний директор Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова Олексій Володимирович Кулик.

25 жовтня 2019 року о 17.30 годині відбулося заключне засідання. З підсумками про роботу наукових читань «Дніпровська орбіта – 2019» виступив Петров Олег Володимирович – голова правління УМАКО «Сузір’я». Своїми враженнями про роботу секцій поділилися члени наукового комітету доктор історичних наук Савчук Варфоломій Степанович, доктор філософських наук Дячук Ірина Дмитрівна, доктор технічних наук Давидов Сергій Олександрович, кандидат юридичних наук Гурова Анна Міхайлівна та інженер-конструктор Сєліфонов Іван Петрович.

Кращі доповіді були відзначені дипломами та рекомендовані до публікації в фахових наукових виданнях.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: