Безпілотник США повернувся на Землю після секретної місії в космосі

Новини

Безпілотний космічний літак X-37B Військово-повітряних сил США приземлився після рекордних 780 днів на орбіті.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Space.com.

“Місія X-37B Orbital Test Vehicle 5 (OTV-5) завершилася автономним приземленням в космічному центрі NASA на мисі Канаверал, штат Флорида, о 3:51 ранку за східним поясним часом”, – йдеться у повідомленні.

Місія була запущена 7 вересня 2017 року на ракеті SpaceX Falcon 9.

Успішно приземлившись, OTV-5 побив попередній рекорд місії X-37B, який дорівнював 718 дням, встановлений OTV-4 в травні 2017 року.

OTV-5 – це друга місія X-37B, яка приземлилася на базі NASA Landing Facility, раніше апарати сідали на базі ВПС Ванденберг в Каліфорнії.

“Безпечне повернення цього космічного корабля після того, як він побив власний рекорд витривалості, є результатом інноваційного партнерства між урядом і промисловістю. Небо більше не є межею для ВПС”, – заявив начальник штабу ВПС генерал Девід Л. Голдфейн.

Як зазначається, Військово-повітряні сили США мають щонайменше два багаторазових космічних кораблі X-37B в своєму флоті, і обидва зробили кілька польотів.

Космічні літаки на сонячній енергії були побудовані Boeing і оснащені мініатюрним відсіком корисного навантаження для розміщення невеликих супутників. Спочатку вони були розраховані на те, щоб провести на орбіті до 240 днів.

“X-37B продовжує демонструвати важливість космічного літака багаторазового використання. Кожна наступна місія розвиває космічні можливості нашої країни”, – заявила секретар ВПС Барбара Барретт.

За словами представників ВПС США, точний характер місій X-37B засекречений, хоча вони і натякають на типи експериментів OTV-5, що проводяться на орбіті.

Відповідно до заяви ВПС, одним з корисних навантажень були матеріали для “випробування експериментальної електроніки і технологій теплових труб в умовах тривалого космічного польоту”.

У своїй заяві представники ВПС підтвердили, що місія OTV-5 провела кілька експериментів і вивела менші супутники на орбіту.

Орбітальний літак X-37 створили в 1999 році, щоб використовувати його для ремонту супутників в космосі, проте потім програму передали американським ВПС і засекретили.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: