Астронавтка з українським корінням пояснила, чому хоче повернутись у відкритий космос

Новини

Американська астронавтка українського походження Гайдемарі Стефанишин-Пайпер поспілкувалася с харківськими студентами.

9 жовтня вона відвідала Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут” і поспілкувалася зі студентами, викладачами, пише Gazeta.ua з посиланням на прес-службу навчального закладу.

Астронавтка розповіла про свій життєвий шлях, роботу в складі міжнародного екіпажу на борту МКС.

Також всі охочі могли сфотографуватися з астронавткою та отримати автограф.

Стефанишин-Пайпер – єдина жінка, яка розгорнула національний прапор України на орбіті Землі.

Перший політ на Міжнародну космічну станцію вона здійснила 2006-го і відповідала за доставку й установку сонячних батарей. Тоді астронавт провела у відкритому космосі понад 12 годин. Вдруге полетіла в космос 2008-го.

“Що найбільше вразило під час місії – це вид нашої планети з космосу. Час від часу мрію повернутися туди знову”, – зізналася вона.

Стефанишин-Пайпер народилася і виросла в Штатах, але має українське коріння. Її батько – із Львівщини і в 30-х емігрував, після чого одружився з німкенею.

“Україна, про яку він розповідав, дуже відрізняється від країни, яку я побачила. Під час першого візиту сюди 2007-го мені все дуже сподобалося. Я відвідала село Якимів, де і зараз живе багато моїх родичів. Цьогоріч сподіваюся також до них приїхати”, – поділилася планами астронавтка.

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер здійснила політ у космос 9 серпня 2006-го. Цього дня на кораблі “Атлантіс” вперше на орбіту Землі вийшла жінка українського походження.

2007-го відвідала Україну, де вперше зустрілась зі своїми родичами та вразила володінням українською.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: