Науковці виявили сліди вибуху чорної діри у центрі Чумацького Шляху

Це цікаво

Нове дослідження австралійських та американських дослідників засвідчило, що чорна діра в центрі Чумацького Шляху досить нещодавно вибухнула, випустивши в космос промені енергії, схожі на ядерний маяк.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Sky News.

За даними дослідження, явище, відоме як спалах Сейферта, утворило два конуси іонізуючого випромінювання, які прорізалися через галактику і навіть вплинули на космічні тіла поза нею.

Як зазначається, це сталося 3,5 мільйона роки тому – “практично минулого тижня в космічному масштабі”. В галактичному аспекті це сталося “вражаюче недавно”.

«Трохи більше трьох мільйонів років тому він (вибух — ред.) створив спалах, який, мабуть, був трохи схожий на промінь маяка… Уявіть собі темряву, і потім хтось на короткий проміжок часу вмикає маяк», – каже професор Бленд-Хоторон, який також працює Сіднейському університеті і очолює команду науковців.

Спалах був настільки потужним, що вплинув на Магеллановий Потік – довгий шлейф газу, що простягається від довколишніх карликових галактик, які називаються Великою та Малою Магеллановими Хмарами.

Магеллановий Потік розташований на відстані у середньому 200 тисяч світлових років від Чумацького Шляху.

На думку дослідників, вибух був надто потужним, щоб бути спричиненим чим-небудь окрім ядерної активності, пов’язаної з чорною дірою, відомою як Стрілець А, яка приблизно в 4,2 млн разів масивніша за Сонце.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: