Рада може дозволити приватним компаніям космічні запуски

Новини

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку цього тижня вдруге розглядатиме законопроєкт №1071, спрямований на залучення до космічної діяльності приватних компаній.

Про це повідомив заступник голови комітету Дмитро Кисилевський у коментарі кореспонденту Укрінформу під час круглого столу “Чи потрібен Україні приватний космос”.

“Сьогодні ми зібрали представників усієї космічної спільноти — державного регулятора, державних компаній, приватних компаній. Завдання Верховної Ради — створити умови для того, щоб приватні компанії могли вкладати гроші, інвестиції в космічну діяльність. Обговорення передує розгляду законопроєкту №1071 на Комітеті в другому читанні, що відбудеться на цьому тижні. До законопроєкту подано багато поправок. Ми маємо вислухати позиції представників космічної галузі для того, щоб їх врахувати і для того, щоб сама космічна галузь всередині себе могла шляхом обговорення прийти до якогось консенсусу”, – сказав Кисилевський.

Він зазначив, що зараз на законодавчому рівні космічна діяльність для приватних компаній заборонена, що, безумовно, стримує розвиток всієї сфери, оскільки державні підприємства не завжди є взірцем ефективності. Але космічна тематика завжди дотична до військової, тому є регулювання. Україна є однією з 16 країн, які мають власні ракетні технології, тому до регулювання цієї сфери треба підходити обережно.

“Зараз ідеться про те, як галузь треба регулювати — чи потрібні ліцензії, чи ні; чи має компанія просто декларативно заявляти про свої наміри займатися космічною діяльністю, чи мають питати дозвіл у державного регулятора; чи має космічна діяльність страхуватися; якщо Україна в перспективі матиме можливість під своєю юрисдикцією здійснювати запуск космічних апаратів, то чи потрібно на це отримувати дозвіл, чи ні; яка дерегуляція не суперечитиме міжнародним зобов’язанням України, а яка суперечитиме”, – уточнив заступник голови комітету.

Кисилевський також підкреслив, що комітет стоїть на позиції державницькій.

“Позиція комітету полягає в тому, що Україна не повинна бути країною, що має сировинний експорт. Вона має експортувати і виробляти високотехнологічні товари. Безумовно, космічна промисловість — це високотехнологічна промисловість, яка має хороший потенціал. Але при цьому ми маємо забезпечити умови для розвитку цієї галузі. Зараз ми бачимо, що доступ приватних компаній до цієї сфери, — як це відбувається в інших країнах, — може дати додатковий поштовх для цієї діяльності. Тому ми маємо створити хороші умови для цього”, – наголосив він.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: