«Укрспецекспорт» повернули під контроль «Укроборонпрому»

Новини

Укроборонпром відміняє зміни до статуту Укрспецекспорту, що ставили під загрозу цілісність Концерну.

Відповідний наказ підписав Генеральний директор Державного Концерну “Укроборонпром” Айварас Абромавичус, повідомляється на сайті держконцерну. Вказаним Наказом затверджується нова редакція статуту Державної компанії “Укрспецекспорт”, що усуває всі ризики та визначає компанію юридичною особою публічного права. Керівництво Концерну вважає, що попередня редакція статуту Державної компанії “Укрспецекспорт” загрожувала цілісності системи управління Концерну, а тому мала бути змінена.

Зміни до статуту Державної компанії “Укрспецекспорт”, внесені 19 серпня 2019 року попереднім керівництвом Концерну, наділяли її непритаманними їй повноваженнями щодо управління іншими спецекспортерами: компанії ставали залежними у кадрових, фінансових питаннях, стратегії роботи, реорганізації та ліквідації. Також суттєво зменшувалися важелі впливу самого Концерну на діяльність “Укрспецекспорту”. Таким є висновок юридичної експертизи установчих документів, здійснений Концерном за участі незалежних експертів та Міністерства Юстиції.

“Фактично, архітектори нового статуту найбільшого державного спецекспортера мали на меті зосередити в руках однієї особи – керівника Укрспецекспорту – контроль над найбільшим державним спецекспортером в країні”, – вважають в Концерні. 

Окрім того, попередня редакція статуту Державної компанії “Укрспецекспорт” передбачала зміну виду юридичної особи публічного права на юридичну особу приватного права, що містило ризик виведення керівництва компанії з-під дії Закону України “Про запобігання корупції”.  Правовий аналіз Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) також підтвердив правильність позиції Концерну про ризики, приховані у новій редакції Статуту Державної компанії “Укрспецекспорт”.

Тепер усі ці зміни скасовані Наказом нового керівництва Концерну, як такі, що шкодять інтересам держави та “Укроборонпрому”. 

Крім того, наразі триває внутрішнє розслідування, розпочате за ініціативою Генерального директора Концерну Айвараса Абромавичуса. Воно має з’ясувати усі обставини, пов’язані з реєстрацією попередньої редакції статуту Державної компанії “Укрспецекспорт”.

Довідково:

Державна компанія з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення “Укрспецекспорт” – державне підприємство, регулювання, координацію та контроль за діяльністю якого, відповідно до законодавства, здійснює Державний концерн “Укроборонпром”. Компанія є уповноваженим державою посередником у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності у сфері експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення, а також товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю.

Ми у Telegram: https://t.me/spaceinformnews

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: