На Полтавщині відбувся круглий стіл, присвячений 240-річчю від дня народження Олександра Засядька

Новини

У 1779 році на Полтавщині народився винахідник бойових порохових ракет Олександр Засядько. Дослідники заслужено вважають Олександра Дмитровича засновником і «батьком» сучасної української ракетного зброї. Він першим у світі побудував ракетну пускову установку, яка дозволяла вести одночасне ураження шістьма ракетами, сконструював пускові верстати, що дозволяють вести залповий вогонь, і пристосування їх наведення на ціль. Засядько розробив тактику бойового застосування ракетної зброї, а його винаходи стали прообразом сучасних реактивних систем залпового вогню. Олександр Дмитрович заснував перший ракетний завод в Петербурзі, який в 1864 році перевели до Миколаєва, і Вище артилерійське училище. Створивши «Ракетну роту №1», поклав початок створенню нового виду збройних сил.

Про це йдеться на сторінці КБ «Південне» у Facebook.

Дбайливо зберігають пам’ять про видатного земляка в його рідному селі Лютенька Гадяцького району Полтавської області, де 20 вересня 2019 року відбувся круглий стіл, присвячений 240-річчю від дня народження Олександра Засядька. До речі, в шкільному краєзнавчому музеї вже зібрано достатньо багато матеріалів про Олександра Засядька, а напередодні проведення круглого столу оновлено експозицію про знаменитого українця.

До участі в роботі круглого столу були запрошені представники Конструкторського бюро «Південне», Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова, працівники Музею космонавтики ім. С.П. Корольова Житомирської обласної ради, Музею авіації і космонавтики (м. Чернівці), Полтавського музею авіації та космонавтики, Лютенська загальноосвітня школа I-III ступенів; адміністрація Гадяцького району Полтавської області.

Представницька делегація КБ «Південне», яку очолив Заступник Генерального конструктора з наукової і навчальної роботи Олександр Кашанов, віддала данину поваги великому українцю, зазначила, з яким трепетом і любов’ю оберігають пам’ять про знаменитого конструктора в його рідному селі.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: