Держаудитслужба виявила недоліки під час проведення державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм у Державному космічному агентстві України

Економічні аспекти

Державна аудиторська служба України провела державний фінансовий аудит виконання бюджетних програм у Державному космічному агентстві України (далі – ДКА, або Агентство) за період з 01.01.2016 по 31.12.2018.

Про це повідомляється на сайті аудитора.

Результати аудиторського дослідження засвідчили, що реалізація державної політики у галузі космічної діяльності відбувається з деякими недоліками, які спричинені як зовнішніми, так і внутрішніми факторами, а ще деякі упущення управлінського характеру стають на заваді ефективному використанню бюджетних коштів і створюють додаткове навантаження на державний бюджет.

Зокрема, у ДКА друге десятиріччя реалізуються два проєкти («Либідь» та «Циклон-4»), джерелом фінансування яких були кредитні кошти, залучені під гарантії Уряду. Незважаючи на забезпечення фінансовими ресурсами, вони досі не завершені.

Причинами, які негативно вплинули на реалізацію проєкту «Либідь», можна вважатинеефективну політику ДКА як уповноваженого органу управління та брак дієвого контролю за діяльністю ДП «Укркосмос», яке у зв’язку з ліквідацією ПАТ «Діамантбанк» фактично втратило контроль за кредитними коштами на суму 31,1 млн дол США, залученими під державні гарантії.

Водночас невиконання ДП «Укркосмос» зобов’язань за кредитом, залученим під державні гарантії, призвело до потреби відволікання впродовж 2014-2018 років бюджетних коштів для погашення кредиту та утворення заборгованості перед бюджетом станом на 01.01.2019 у розмірі  8,4 млрд гривень.

Невиконання повною мірою Агентством функцій генерального замовника зі створення космічно-ракетного комплексу «Циклон-4» призвело до відсутності достовірної інформації про реальну вартість активів і стан майна, створеного та оплаченого за кредитні кошти, а у підсумку може зумовити втрату державного майна.

Крім того, Агентство не забезпечило вжиття вичерпних заходів щодо повернення активів, переданих у статутний капітал бінаціональної компанії «Алкантара Циклон Спейс», що може призвести до безповоротної втрати активів, інвестованих у межах провадження спільної діяльності.

Також ДКА не забезпечило створення дієвої системи внутрішнього контролю, що не сприяло ефективному виконанню функцій уповноваженого органу управління, а також ефективній діяльності підрозділу внутрішнього аудиту.

За результатами аудиту для підвищення ефективності використання бюджетних коштів, які виділяються Державному космічному агентству України на виконання бюджетних програм та забезпечення якісного виконання функцій уповноваженого органу управління, Держаудитслужба надала низку пропозицій.

Про результати аудиту поінформовано Кабінет Міністрів України.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: