35 років цеху головного складання ПІВДЕНМАШу

Сторінки історії

19 вересня 2019 року виповнилося 35 років з дня створення цеху головного складання ПІВДЕНМАШу. Примітно, що ця подія практично збіглася з загальнозаводським ювілеєм – 75-річчям утворення підприємства.

Про це повідомляється на сторінці ВО ПІВДЕНМАШ у Facebook.

Ракети – кінцевий продукт виробництва, народжуються вони в сотнях виробничих ланок зусиллями тисяч працівників найрізноманітніших професій. А свій завершений образ ракета приймає в стінах цеху головного складання. Тому свято колективу цеху відзначає весь колектив ПІВДЕНМАШу.

Перший камінь в фундамент цеху головного складання заклав Олександр Максимович Макаров. У 1976 році було прийнято постанову ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР «Про створення універсального космічного комплексу 11К77». Головним розробником комплексу було визначено КБ «Південне», головним виробником – ПІВДЕНМАШ. Під шифром 11К77 малася на увазі ракета-носій, відома наразі як «Зеніт».

Цех будували швидко і встигли ввести в експлуатацію до початку стендових випробувань двигуна першого ступеня ракетного комплексу 11К77 – саме тоді, коли було треба. На той час це був один з найбільших складальних цехів в світі.

Для Олександра Максимовича Макарова 97 цех був своєрідною лебединою піснею. За два роки потому він пішов на заслужений відпочинок, а біля керма ПІВДЕНМАШу встав Леонід Данилович Кучма.

День народження цеху – гарна нагода згадати і про його керманичів. Першим був Мар’ян Донатович Тарасевич, який залишив по собі славну пам’ять. Це був чудовий організатор виробництва, головною рисою якого була увага і душевне ставлення до людей. Він спромігся сформувати високопрофесійний колектив, створити йому належні соціально-побутові умови для роботи. Не завадили цьому і тимчасові труднощі перших років становлення цеху, на кшталт відсутності повної комплектації специфічного обладнання. Наступником Мар’яна Дмитровича був Віктор Іванович Денисов, якого згодом замінив Олександр Володимирович Плескач, завдяки яким дотепер живуть кращі традиції Мар’яна Донатовича у ставленні до людей при, водночас, суворому дотриманні виробничої і технологічної дисципліни.

Саме таке поєднання дає впевненість в майбутньому, в тому, що ПІВДЕНМАШу під силу ще багато виробничих звершень.

Бажаємо працівникам цеху головного складання натхнення, плодотворної праці, міцного здоров’я та злагоди в родинах!

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: