Астрономи виявили одну з найбільших нейтронних зірок

Це цікаво

Вчені з США знайшли нейтронну зірку, яка важить в два рази більша за Сонце. При цьому її діаметр становить всього 30 км.

Про це пише НВ.

Нейтронними зірками називають дуже щільні космічні об’єкти, діаметр яких становить від 10 до 20 км, а маса приблизно дорівнює масі Сонця. Нейтронні вони бо серцевина в основному складається з нейтронів — важких елементарних частинок без електричного заряду. Якщо нейтронна зірка ще й обертається — її називають пульсаром.

Один з таких пульсарів недавно виявили астрономи з Університету Вірджинія. Іменований J0740+6620 новий пульсар важить у 2,17 раз більше, ніж Сонце, а його діаметр — всього 30 км.

Вчені змогли виміряти вагу цього пульсара завдяки ефекту Шарпіо, також відомого як гравітаційна затримка сигналу. Цей ефект передбачає вимірювання ваги пульсара за допомогою вимірювання частоти його обертання у двійковій системі (пульсар і білий карлик на його орбіті).

Радіохвилі, які виходять з магнітних полюсів пульсара, піддаються гравітаційному впливу білого карлика. У певні моменти, коли білий карлик рухається навколо пульсара, він наближається до прямої, яка дозволяє з’єднати спостерігача на Землі з Пульсаром, а точніше — радіохвилями від його обертання.

Оскільки J0740+6620 — це мілісекундий пульсар, він обертається кілька сотень разів на секунду. Спираючись на ці дані астрономи і підрахували точну вагу пульсара.

Раніше вчені знаходили пульсари PSR J2215+5135 та PSR B1957+20, маса яких становила 2,27 і 2,4 від маси Сонця відповідно. Але, їх вимірювали за допомогою радіальної швидкості, виведеної зі спектра, що є менш надійним методом.

Вважається, що маса пульсарів не може становити більше ніж три маси Сонця, і, можливо, астрономи з Університету Вірджинія відкрили найважчий пульсар в історії космічних досліджень.

«Нейтронні зірки настільки ж загадкові, наскільки й чарівні. Ці об’єкти розміром з місто є по суті гігантськими атомними ядрами. Вони настільки масивні, що їх внутрішня частина набуваює дивних властивостей. Виявлення максимальної маси, яку дозволяють фізика і природа, може багато чому навчити нас у цьому інакше недоступному царстві астрофізики», — говорить один з авторів відкриття.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: