Вчені запропонували нову гіпотезу появи озер на Титані

Це цікаво

Нове дослідження припускає, що рідкі метанові озера, які вкривають поверхню супутника Сатурна Титана, могли сформуватися, коли запаси азоту вибухнули нижче поверхні супутника.

Ці озера поблизу північного полюса відрізняють підняті краї висотою в десятки і сотні метрів, пише НВ з посиланням на Science Alert.

Процес ерозії, який сформував інші озера на Титані, не міг створити ці скелі. Вибухи азоту, з іншого боку, були б досить потужними, щоб створити кратери з високими краями, які стали озерами, які ми тепер бачимо.

«Це зовсім інше пояснення крутих країв навколо цих невеликих озер, що було величезною загадкою», — сказала Лінда Спілкер, вчений з місії Cassini, не пов’язана з новим дослідженням.

«Ці озера з крутими валами і піднятими краями були б покажчиками періодів в історії Титана, коли на поверхні і в корі був рідкий азот», — сказав Джонатан Лунін, вчений місії Cassini, який став співавтором дослідження.

Вважається, що більшість озер Титана утворилося, коли рідкий метан розчинив крижану породу супутника, щоб створити резервуари для рідини — подібно до того, як вода розчиняла вапняк, утворюючи озера на Землі.

Але високі борти навколо цих невеликих озер, які мають ширину в десятки кілометрів, вводили вчених в оману, оскільки ерозія повинна була руйнувати камені.

«Насправді морфологія більше відповідала кратерам, де ободок утворений матеріалом з внутрішньої частини кратера. Це зовсім інший процес», — сказав Джузеппе Мітрі, який очолював міжнародну команду, що стояла за дослідженням.

Дане пояснення перегукується з кліматичними моделями, згідно з якими Титан зараз переживає теплу епоху — в порівнянні з більш холодним часом в минулому. Протягом останніх півмільярда або мільярда років метан в атмосфері Титана поводився як парниковий газ, зберігаючи планету відносно теплою.

Крім Землі, Титан є єдиним планетарним тілом в нашій сонячній системі, на поверхні якого знаходиться стабільна рідина — хоча це рідкий етан і метан, а не вода.

Планета також насичена багатими вуглецем органічними сполуками, які утворюються в результаті взаємодії метану з азотом. У сукупності ці два чинники вказують на можливість існування життя, хоча озера, річки і моря метану і етану підтримували б форму життя, дуже відмінну від земної.

Місія Cassini також виявила океан рідкої води в 60 милях нижче поверхні Титана, який міг забезпечити можливість для життя.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: