Гігантський радіотелескоп в Китаї вловив таємничі сигнали

Це цікаво

Китайські астрономи із застосуванням сферичного радіотелескопу з п`ятисотметровою апертурою FAST виявили нові багаторазові швидкі радіосплески (FRB).

Джерело сигналів знаходиться на відстані близько 3 млрд світлових років від Землі, повідомляє НВ з посиланням на агентство Сіньхуа.

Швидкі радіосплески — найяскравіші у всесвіті спалахи, відомі на сьогодні. Їх називають «швидкими» тому, що ці спалахи тривають дуже короткий час, зазвичай всього кілька мілісекунд. Але на цей момент поки немає розумного пояснення походження швидких радіосплесків.

За повідомленням вчених, дане виявлення радіотелескопом FAST повторних сплесків може допомогти роз’яснити походження і фізичні механізми FRB.

Китайські вчені встановили високочутливий серверний термінал FRB на 19-променевий приймач на радіотелескопі FAST і використовували його для спостереження джерела FRB під назвою «FRB121102», який вперше був виявлений кілька років тому.

З кінця серпня до початку вересня 2019 року був виявлено близько 100 багаторазових повторних спалахів від FRB121102, що стало найбільшою кількістю сплесків, виявлених до даних моменту.

Серверний термінал FRB на радіотелескопі FAST має високоефективну можливість виявлення імпульсів в реальному часі і може стежити за цим, паралельно виконуючи численні завдання спостереження. За словами дослідників, даний термінал зіграє важливу роль у відкритті нових FRB, в підвищенні точності позиціювання, а також в уловлюванні лінії поглинання з високою роздільною здатністю, що генеруються FRB, в режимі реального часу.

З огляду на важливість цього джерела FRB і його очевидно активний стан в даний час, радіотелескоп FAST продовжить проводити моніторинг. Китайські астрономи рекомендували колегам з інших країн проводити більше спостережень на своїх об’єктах.

Раніше НВ повідомляло, що вчені описали відразу вісім повторюваних радіосигналів з глибокого космосу, які відомі як швидкі радіосплески (FRB). Сигнали були виявлені радіотелескопом Канадського експерименту з картування інтенсивності водню (CHIME).

CHIME оптимізований для моніторингу дуже широкої смуги неба в більш низькому діапазоні частот, ніж радіотелескопи, такі як ASKAP або обсерваторія Паркс в Австралії, які також виявили FRB.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: