Вчені США і Європи обговорять місію з захисту Землі від астероїдів

Новини

Вчені з США та Європи планують обговорити місію AIDA, мета якої – оцінити можливості зміни траєкторії руху астероїдів, щоб убезпечити Землю від можливого зіткнення з космічними об’єктами.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на портал Naked Science.

“Вчені з США та Європи планують зібратися в Римі для обговорення місії двох космічних кораблів”, – йдеться у повідомленні.

Місія, відома під назвою «оцінка відхилення удару астероїда» (Asteroid Impact Deflection Assessment або AIDA), полягає у спробі змінити орбіту невеликого астероїда – «Дідімуна», – який обертається навколо Дідімоса – небесного тіла, що знаходиться між Землею і Марсом.

Зробити це вчені планують за допомогою удару одним космічним апаратом. Потім другий космічний апарат обстежить місце падіння і збере максимально можливі дані про наслідки цього зіткнення.

Одна з частин місії – апарат DART – вже виробляється NASA. Запустити його планується влітку 2021 року. Якщо все піде за розкладом, 300-кілограмовий DART зіткнеться з супутником Дідімоса у вересні 2022 року на швидкості 6,6 кілометра за секунду. Після цього другий апарат – Hera, який виробляється Європейським космічним агентством, повинен буде оцінити зміну орбіти астероїда, його масу після зіткнення і форму кратера.

Учасники обговорять перебіг будівництва двох космічних апаратів, а також великої кількості наносупутників, які два великі апарати нестимуть на борту. Також вчені розкажуть про останні результати астрономічних досліджень, проведених для отримання додаткової інформації про астероїд Дідімос і його супутник.

Триденний міжнародний семінар AIDA відбудеться 11-13 вересня в центрі Риму, в знаменитих термах імператора Діоклетіана, які в минулому столітті слугували планетарієм.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: