Перший заступник голови ДКА Олександр Голуб прокоментував інформацію про те, що місія людиноподібного робота «Федора» була під загрозою зриву

Новини

Ситуація з роботом «Федором», який не зміг пристикуватися до Міжнародної космічної станції (МКС) з першої спроби, в черговий раз нагадала, що гарантійні терміни експлуатації системи «Курс-пасив» минули і проблему треба терміново вирішувати. Від цього залежить безпека і забезпечення життєдіяльності орбітальної станції, яка є спільним проектом 15 країн, включаючи США, Канаду, Німеччину, Японію та ін.

Таку думку висловив перший заступник голови Державного космічного агентства України (ДКА України) Олександр Голуб, коментуючи публікації про те, що місія людиноподібного робота «Федора» була під загрозою зриву.

Як повідомлялося, «Федору» на кораблі «Союз МС-14» не вдалася автоматично пристикуватися до МКС 24 серпня. Але вже 27 серпня він успішно скористався іншим стикувальним вузлом з такою ж системою «Курс-пасив».

Причина збою, за словами заступника голови ДКА, криється в тому, що в космічній техніці є стандарти гарантійного терміну, які не можна порушувати. Система, яка не спрацювала, була поставлена в 2008 році, гарантійний термін її експлуатації закінчився в 2018 році. А в наступному році закінчується гарантійний термін і для другого «Курс-пасиву».

Повноцінні системи «Курс-актив» (а не комплектуючі, як стверджувалося в ЗМІ) для стикування пасажирських кораблів «Союз» і вантажних кораблів «Прогрес», а так само «Курс-пасив» на МКС виготовляє ПАТ «Елміз»
(м. Київ). З 1986 до 2015 рік підприємство поставило більше 150 комплектів системи «Курс-актив» і 14 комплектів «Курс-пасив», на яких здійснено 160 успішних стикувань, в тому числі багаторазових, що говорить про високу якість обладнання.

«Безпека МКС – це безпека всіх країн-учасників. Без нормальної системи стикування забезпечити її неможливо. Наш український виробник «Курсів» неодноразово говорив про готовність оновити устаткування, а також про те, що в 2016 році ним самостійно виготовлений новий «Курс-пасив». Дуже важливо, щоб він був почутий і від кооперації не відмовлялися безпідставно”, – зазначив Голуб.

Подробиці читайте на УНІАН: https://www.unian.net/science/10669650-pervyy-zamglavy-gkau-aleksandr-golub-ochen-vazhno-chtoby-nas-uslyshali-kogda-rech-idet-o-bezopasnosti-uchastnikov -mks.html

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: