На Полтавщині пройде круглий стіл, присвячений 240-річчю з дня народження Олександра Засядька

Новини

Як повідомляється на сайті КБ «Південне», 20 вересня 2019 року в селі Лютенька Гадяцького району Полтавської області буде проведено круглий стіл, присвячений 240-річчю від дня народження Олександра Дмитровича Засядька – першого українського конструктора бойових ракет та організатора їх промислового виробництва.

Учасники круглого столу:
• Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля», м. Дніпро;
• Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова, м. Дніпро;
• Музей космонавтики ім. С.П. Корольова Житомирської обласної ради;
• Музей авіації та космонавтики, м. Чернівці;
• Полтавський музей авіації та космонавтики ім. Ю.В. Кондратюка;
• Лютенська загальноосвітня школа I-III ступенів;
• Адміністрація Гадяцького району Полтавської області.

Довідка «Спейс-Інформ»:

Олександр Дмитрович  Засядько (1779 – 08.06.1837) – видатний фахівець у галузі створення та бойового використання порохових ракет, перший «ракетний генерал».

Народився в с. Лютенці Полтавської губернії.

За рішенням батька, головного гармаша Запорізької Січі, закінчив Артилерійський і інженерний шляхетський кадетський корпус.

П’ятнадцять років не залишав поле бою: брав участь в Італійському поході російської армії під командуванням О.В. Суворова (1799), російсько-турецькій війні (1806-1812), Вітчизняній війні 1812 р. та закордонних походах російських військ (1813-1814).

У 1815 р. за кошти від продажу маєтку батька на Полтавщині почав працювати над створенням бойових порохових ракет власної конструкції, дальність яких досягала 2670 м, пізніше – більше 6 км. Сконструював пускові верстати, що дозволяли вести залповий вогонь 6 ракетами, пізніше – 36. Це були «предки» знаменитих «катюш».

У 1820 р. рішенням імператора Олександра I О.Д. Засядька було призначено начальником першого в Росії Михайлівського артилерійського училища, а пізніше начальником Петербурзького арсеналу та Охтинського порохового заводу. У 1827 р. очолив штаб артилерії російської армії, займався реорганізацією артилерії, сформував першу в російській армії ракетну батарею. Під час російсько-турецької війни (1828-1829) організував ракетні обстріли фортець Браїлів (нині Вінниччина), Варни, Шуїли, Силістрії, що дало змогу їх захопити. Це були перші перемоги ракетної зброї. Після закінчення війни О.Д. Засядько отримав чин генерал-лейтенанта, у 1834 році вийшов у відставку.

Похований у Куряжському монастирі під Харковом.

Ракетний обстріл фортеці Варни під керівництвом О.Д. Засядька
Схеми будови перших ракет О.Д. Засядька (ліворуч) і їх макети (праворуч), виготовлені в Українському молодіжному аерокосмічному об’єднанні «Сузір’я», м. Київ

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: