Роскосмос призупинив розробку “Косморобота”

Новини

Розробка робота для допомоги космонавтам у відкритому космосі за проектом “Косморобот” припинена через скорочення бюджету “Роскосмосу”. Найближчим часом роботи не відновляться, розповіли РІА Новини з посиланням на держкорпорацію.

У Роскосмосі уточнили, що розробка “Косморобота” велася за бюджетний рахунок, але в зв’язку з скороченням фінансування федеральної космічної програми наявні кошти спрямовані на підтримку роботи російського сегменту Міжнародної космічної станції і дооснащення його новими модулями, а так само створення нової пілотованої транспортної системи, що включає новий космічний корабель “Федерація”.

Розробкою робота для допомоги космонавтам займалася Ракетно-космічна корпорація “Енергія” спільно з профільним ЦНДІ робототехніки і технічної кібернетики (ЦНДІ РТК) і НВО “Андроїдна техніка” (творець робота “Федора”). Початковий проект робота-помічника космонавтів був представлений ЦНДІ РТК на конкурсі в головному науковому інституті “Роскосмосу” ЦНДІМАШ ще у 2015 році. У 2016 році “Роскосмос” оголосив тендер, на якому зі своїм проектом робота-помічника профільний інститут перемогла корпорація “Енергія”, до цього не займалася створенням роботів. Співвиконавцями були обрані ЦНДІ РТК і “Андроїдна техніка”.

Робот призначався для переміщення вантажів масою до 200 кг по поверхні Науково-енергетичного модуля, запуск якого планувався на 2019 рік, та потім перенесений на 2022 рік. Робот повинен був вміти встановлювати і знімати обладнання, з’єднувати електричні кабелі, “оглядати” через телекамери зовнішню поверхню станції.
Повідомлялося, що в 2018 року створена дослідна модель “Косморобота”, а в 2019 році він вже почне проходити наземні випробування. Як розповідав в 2018 році заступник головного конструктора ЦНДІ робототехніки і технічної кібернетики Ігор Даля, випробування робота-помічника в космосі планувалося почати в 2020 році.

Вартість робіт за проектом “Косморобот”, згідно з укладеним в 2016 році контракту, становила 2,4 млрд рублів.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: