Науковці з’ясували справжній вік Місяця

Новини науки і техніки

Дослідження, проведене вченими з Інституту геології і мінералогії Кельнського університету (Німеччина), показало: Місяць набагато старший, ніж прийнято було вважати.

Згідно з новими даними, він сформувався вже через 50 мільйонів років після виникнення Сонячної системи, тобто його вік становить 4,51 мільярди років.

Автори наукової роботи проаналізували хімічний склад місячного грунту, доставленого на Землю місією «Аполлон», повідомляє Dialogs з посиланням на Nature Geoscience.

«Порівнюючи відносні кількості різних елементів в породах, які утворилися в різний час, можна дізнатися, як кожен зразок пов’язаний з місячними надрами і затвердінням океану магми», – пояснив учасник дослідження доктор Рауль Фонсека.

Вважається, що в давнину Земля зіткнулася з великим космічним тілом. На орбіту викинуло хмару уламків, з яких згодом і утворився супутник планети.

«Новонароджений» Місяць був покритий магматичним океаном, який у міру охолодження створював різні типи гірських порід.

Ці породи досі можна знайти на поверхні супутника, так як на ньому, на відміну від Землі, немає потужної тектонічної і геологічної активності.

Вчені в ході аналізу виділили рідкісні елементи гафнію, вольфраму і урану в місячних породах.

Перші два особливо важливі, тому що являють собою природні радіоактивні «годинники». Відомо, що ізотопи гафнію-182 розпадалися на вольфрам-182, і цей розпад відбувався тільки в перші 70 мільйонів років існування Сонячної системи.

Виходячи з цих даних, автори визначили, що поверхня Місяця почала зміцнюватися вже через 50 мільйонів років після народження Сонячної системи. Отже, космічний катаклізм, який привів до його появи, трапився ще раніше.

Мі́сяць — єдиний природний супутник планети Земля. Другий за яскравістю об’єкт на земному небосхилі після Сонця і п’ятий за величиною супутник планет Сонячної системи. Поки перший і єдиний позаземний об’єкт природного походження, на якому побувала людина. Середня відстань між центрами Землі і Місяця — 384 400 км.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: