У NASA пояснили, чому почастішали землетруси

Новини

Через віддалення Місяця від Землі сповільнюється обертання нашої планети, що призводить до сильніших і частіших землетрусів. Про це заявив Метью Фанк з Лабораторії реактивного руху NASA, повідомило “Радіо Максимум”.

За словами фахівців, зараз Місяць віддаляється від Землі на чотири сантиметри щорічно. Як наслідок, уповільнення швидкості обертання Землі може привести до сильніших землетрусів.

“Гравітація Місяця створює приливні хвилі на Землі. Ці хвилі намагаються обертатися з тією ж швидкістю, що і решта планети. У міру того як вона рухається попереду Місяця, супутник намагається відтягнути нас назад. Це і сповільнює обертання Землі”, – пояснив учений.

Вчені з Університету Колорадо в Боулдері і Ребека Бендик з Університету Монтани в Мізулі вивчили історію землетрусів магнітудою 7 і більше балів, що відбулися з 1900 року. В результаті вони виявили, що з початку XX століття було близько п’яти періодів, під час яких планета переживала від 25 до 30 сильних землетрусів щорічно. Як з’ясувалося, саме в ці періоди швидкість обертання Землі знижувалася.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: