Європейська ракета-носій Vega не змогла вивести на орбіту космічний апарат FalconEye1

Головні теми

11 липня 2019 року о 04:53:03 за київським часом з космодрому Куру у Французькій Гвіані відбувся пуск європейської ракети-носія легкого класу Vega з космічним апаратом дистанційного зондування Землі FalconEye1 ОАЕ масою близько 1197 кг.

Про це повідомляється на сторінці КБ «Південне» у Facebook.

Приблизно за дві хвилини після старту, одразу після початку роботи двигуна другого ступеня, сталася позаштатна ситуація, яка призвела до передчасного завершення місії. Це перший невдалий запуск ракети-носія Vega з п’ятнадцяти.

Блок маршового двигуна РД-843, який використовується у складі рідинної рушійної установки 4-го ступеня РН Vega, розробило ДП «КБ «Південне» та серійно виготовляє ДП «ВО Південний машинобудівний завод». Починаючи з 2012 року український двигун успішно відпрацював 14 разів, вивівши на орбіту 29 супутників.

Нагадаємо, супутник FalconEye1 побудований компаніями Airbus Defense and Space та Thales Alenia Space на замовлення Збройних сил Об’єднаних Арабських Еміратів. Він оснащений системою формування зображень HiRI з роздільною здатністю до 70 см та шириною смуги близько 20 км.

Апарат мав стати першим космічним компонентом з двох ідентичних супутників на сонячно-синхронній орбіті. Він мав подвійне призначення: забезпечувати потреби Збройних сил ОАЕ та надавати знімки на комерційному ринку. КА Falcon Eye-2 планувалося запустити наприкінці цього року також за допомогою ракети-носія Vega.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: