РЕКОРДНИЙ ПОЛІТ УКРАЇНСЬКОГО БЕЗПІЛОТНИКА КОМПАНІЇ «СКАЕТОН»

Новини

Більше доби – а саме 24 години 45 хвилин — перебував у небі безпілотний апарат, який розроблений та серійно виготовляється Авіаційною виробничою компанію «Скаетон». І це ще не межа його можливостей, бо після такого рекордного повітряного марафону літак приземлився з достатньо значним запасом палива.

Микола Топтун, директор ТОВ «Авіаційна виробнича компанія «Скаетон», повідомив Defense Eхpress, що «це були чергові заводські випробування, які мали на меті підтвердити покращення базових технічних характеристик наших безпілотних комплексів. Ми впоралися з цим завданням і вже можемо говорити про те, що наш комплекс у ході одного польоту цілком спроможний виконувати розвідувальні, спостережні чи інші місії тривалістю у 30 годин».

Як відомо, Авіаційна виробнича компанія «Скаетон» виготовляє та постачає для Збройних сил України тактичний безпілотний комплекс військового призначення під назвою АCS-3. Цей комплекс буде передано у війська в літку 2019 р. – значно раніше визначеного терміну. Замовникам на зовнішньому ринку компанія «Скаетон» постачає безпілотні авіаційні комплекси під назвою Raybird-3.

Максимальна зльотна вага безпілотного апарату становить 21 кг, маса корисного навантаження – 5 кг. Максимальна дальність польоту – 2500 км. крейсерська швидкість безпілотника становить 120 км/год, максимальна – 160 км/год, що дає можливість швидко відреагувати на подію чи виконувати будь-яку операцію.

Попри те, що апарат з огляду на масу належить до класу «малих тактичних БпЛА», можливості розробки значно перевищують межі цього класу. За бойовим радіусом у нинішній комплектації безпілотник від «Скаєтону» може цілком претендувати і на II-й клас БпАК (оперативно-тактичний, бойовий радіус – більше як 50 км, зона прямої видимості) та III-й (оперативний, бойовий радіус – понад 200 км, поза зоною прямої видимості). Технічні рішення, які дозволяють здійснювати управління та передачу даних поза зоною прямої видимості, у компанії вже відпрацьовані.

У компанії стверджують, що інтегральне поєднання у комплексах «Скаетону» швидкості та тривалості польоту, надійності, захищеності та зручності експлуатації забезпечує перевагу їхньої розробки над конкурентами. При цьому прямих конкурентів за тривалістю польоту при співмірній зльотній масі у БпЛА від компанії «Скаетон» – лише п’ять. Це американський ScanEagle (Insitu), французький Fulmar X (Thales), ізраїльський Bluebird (Aero Systems), португальський Tekever AR3 (Tekever), латвійський Pengiun B (UAV factory). Проте за показником «ефективність-вартість» при виконанні однакової місії перевага буде однозначно на боці української розробки.

Ще до початку служби у війську безпілотні комплекси виробництва компанії «Скаетон» вже виконали низку відповідальних завдань. Так, у жовтні 2018 р. безпілотники АCS-3 на прохання українських військових застосовувались для оперативного моніторингу ситуації у зоні вибуху боєприпасів на складах у м. Ічні Чернігівській області. Тоді безпілотник АCS-3 за дві години зібрав вкрай необхідні дані на площі у 100 кв. км. У 2019 р. також за власні кошти компанія «Скаетон» провела обстеження понад 600 кв. км морських полігонів в інтересах Військово-морських сил України.

Як це було – дивіться на відео.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: