КБ “Південне” відпрацьовує плани створення в США виробництва ракетних двигунів

Головні теми

У ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. Янгеля» (КБП, Дніпро) оптимістично оцінюють потенціал взаємовигідного українсько-американського співробітництва в області ракетного двигунобудування і відпрацьовують плани створення в США виробництва ракетних двигунів, повідомив генеральний директор КБ «Південне» Олександр Дегтярев.

На прес-конференції у вівторок, 12 червня, в Дніпрі, оцінюючи на прохання журналістів поточний стан розпочатого Україною в новій геополітичній ситуації діалогу з США про перегляд наповнення двостороннього партнерства в космічній сфері, Дегтярев зазначив: «Америка без України в космосі проживе, але це не означає, що перспектив у нас немає ».

Про це повідомляє «Інтерфакс-АВН».

За його словами, загострення відносин між США і РФ спричинило політичну «неприйнятність російської присутності в американському космосі». В першу чергу, мова йде про російські двигуни РД-180, уточнив він, зазначивши: ця ситуація відкриває додаткові можливості для розвитку співпраці між Україною та США в галузі ракетного двигунобудування. «У нас є і амбіції, і досвід, щоб замінити РД-180 на РД-815» (новий український маршовий двигун тягою 250 тонн – ІФ), – сказав він.

«Не виключаю, що РД-815 буде затребуваний», – сказав Дегтярев, уточнивши: «Коли вигідно, ніхто не відмовляє … У нас з’явилися додаткові можливості, і їх треба використовувати».

За словами гендиректора КБП, крім маршового РД-815, великий інтерес потенційних замовників викликає також новий український маршовий двигун РД-870 тягою до 100 тонн.

«У наших планах – створити в США виробництво двигунів української розробки», – сказав Дегтярев, додавши: «Ми бачимо в цьому перспективи, тому що це дає багато політичних привілеїв і багато можливостей».

ДП «КБ «Південне» було провідним і найбільшим в СРСР науковим і конструкторським ракетним центром. Сьогодні це основний науковий центр України, який володіє передовими космічними технологіями. Поставляє на експорт більш 80% продукції та послуг, в числі основних партнерів – США та країни ЄС.

Згідно з раніше озвученими даними КБП, на сьогоднішній день компанією розроблено більше 30 видів рідинних ракетних двигунів (РРД), 17 з яких доведені до серійного виробництва. Останні десять років підприємство веде розробку перспективного сімейства РРД перших ступенів ракет-носіїв (РН) тягою 120-250 тонн, які могли б ефективно використовуватися на американському ринку РН. Також КБП розпочаті проекти зі створення потужного маршового ракетного двигуна тягою до 500 тонн, рушійних установок для модулів, які зможуть забезпечити доставку вантажів і екіпажів на Місяць і найближчі планети Сонячної системи.

У 2015 році зі своїм новим РРД РД-815 КБ «Південне» взяло участь в оголошеному ВПС США тендері на розробку двигунів замість російських РД-180, якими оснащуються РН Atlas-5 американської компанії United Launch Allianсе (ULA). У зв’язку з введеними в 2014 році Конгресом США обмеженнями на ВТС з РФ з огляду на приєднання Криму, США до 2019 року планують повністю відмовитися від російських РД-180. Поставки РД-181, якими оснащуються нові РН Antares для МКС, обмежені цивільним середовищем.

В даний час США прискорюють реалізацію програми створення РН Vulcan нового покоління для ВПС США. Згідно з підписаним в лютому 2016 року Пентагоном контрактом з ULA, проект повинен бути реалізований до кінця 2019 року. Американська Aerojet Rocketdyne відповідно до підписаного з Пентагоном контрактом, повинна забезпечити до кінця 2019 року розробку нового двигуна AR1 на заміну РД-180.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: