Як помити вікна в космосі: відео очищення ілюмінаторів МКС

Це цікаво

Незважаючи на те, що навколо МКС знаходиться майже абсолютний вакуум, зовнішня сторона ілюмінаторів все одно може бути забруднена, наприклад, вихлопом двигунів орієнтації. На висоті 400 кілометрів над Землею рутинна операція перетворюється на непересічне завдання для двох космонавтів із застосуванням спеціального інструменту.

У серпні 2015 року Геннадій Падалка і Михайло Корнієнко здійснили вихід у відкритий космос, однією з цілей якого було видалення маслянистої плівки з другого ілюмінатора службового модуля “Зірка”. Для очищення було створено спеціальний пристрій, однак зручність його використання була сумнівною – оператору потрібні обидві руки, тому він постійно відштовхувався від станції. Падалка був змушений тримати напарника за ноги, щоб забезпечити упор.

Крім цього, космонавти встановили поручні на модуль, а також виконали ряд ремонтних і монтажних робіт. Третій російський учасник екіпажу коригував дію колег зсередини, а іноземні члени екіпажу в американському сегменті проводили збір першого врожаю вирощеної в космосі зелені.

Джерело

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: