Компанія, що створювала найбільший літак для космічних запусків, закривається?

Новини

Компанія Stratolaunch Systems, яка створила самий великий двофюзеляжний літак-носій в світі, незабаром може закритися. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters, що посилається на чотири анонімні джерела близьких до даного питання. У той же час офіційний представник компанії на запит самої Reuters прокоментувати ситуацію відповів, що на даний момент вони не мають наміру робити будь-яких заяв та компанія продовжить працювати.

Чим відома компанія Stratolaunch Systems?

Нагадаємо, що Stratolaunch Systems, що з’явиласяна ринку в 2011 році, відома широкому загалу не тільки завдяки імені її засновника Пола Алена (відомий також як співзасновник компанії Microsoft), але і розробкою двухфюзеляжного літака-носія Stratolaunch з найбільшим розмахом крила в світі, що становить 117,3 метра при довжині обох фюзеляжів рівній 72,5 метра. Маса машини складає 226,8 тонни, а її максимальна вантажопідйомність – 589,7 тонни. Літак планувалося використовувати в якості літаючої пусковий системи запуску ракет і космопланів. Зокрема, мова йшла про запуск ракет серії Pegasus XL, що розробляються компанією Northrop Grumman. До 2019 року машина всього кілька разів викочується на злітну смугу, а її перший і поки єдиний пробний політ відбувся в квітні.

Крім двофюзеляжного літака компанія також працювала над власними апаратами для виведення корисних вантажів на орбіту. Планувалося створення водневого двигуна PGA, ракет MLV і MLV Heavy, а також гіперзвукових космопланів Hyper-A і Hyper-Z. Але через три місяці з моменту смерті Пола Аллена Stratolaunch Systems вирішила відмовитися від цих розробок, закрила ці проекти, і вирішила зосередиться виключно на літаку-носії.

«Stratolaunch припиняє розробку сімейства пускових апаратів і ракетного двигуна. Ми проведемо оптимізацію і спрямуємо всі сили на проект літаючої платформи і її підготовку до демонстраційного запуску нової ракети Northrop Grumman Pegasus XL. Ми пишаємося своїми досягненнями і з нетерпінням чекаємо першого польоту, який відбудеться в 2019 році », – говорилося тоді в офіційній заяві компанії.

Компанія, яка створила найбільший літак у світі, закривається?

За даними агентства Reuters компанія незабаром може зовсім закритися. На умовах анонімності джерела агентства повідомили, Stratolaunch Systems вирішила відмовитися від суперництва з традиційними аерокосмічними компаніями і збирається припинити роботу. За даними одного з джерел, до 1 квітня в компанії налічувався всього 21 співробітник, хоча ще в грудні їх число становило 77. Reuters також вдалося з’ясувати, що протягом кількох останніх місяців кілька співробітників компанії перейшли на роботу в інші приватні аерокосмічні агентства, включаючи Blue Origin і Sierra Nevada Corporation.

Згідно з даними іншого співрозмовника агентства,приватна компанія Vulcan, якій належить право управління активами Пола Аллена, вивчає питання можливого продажу майна та інтелектуальної власності Stratolaunch Systems. За словами третього джерела, рішення про початок процесі закриття всіх справ компанії і її виходу з ринку було прийнято ще в минулому році сестрою Пола Алена Джоді Аллен, яка є головою ради директорів Vulcan, а також довіреною особою самого Пола Аллена.

Reuters не вдалося отримати офіційні коментарі у самій Vulcan. Представник Stratolaunch Systems в свою чергу коротко відповів, що у компанії «в даний момент немає ніяких новин або оголошень», додавши, що компанія продовжить працювати. Інформаційне агентство також відзначає, що представник Northrop Grumman, у дочірньої компанії якої є контракт з Stratolaunch Systems на запуск ракети Pegasus, відмовився обговорювати цю тему.

Джерело

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: