Росія остаточно “поховала” свій єдиний космічний телескоп

Новини

“Роскосмос” офіційно заявив про завершення місії єдиного російського космічного телескопа “Спектр-Р” (“Радіоастрон”), який перестав виходити на зв’язок у січні.

Про це повідомляє “Дзеркало тижня” з посиланням на рішення держкорпорації. 

“Державна комісія, заслухавши доповіді представників ракетно-космічної галузі та наукового співтовариства, прийняла рішення завершити проект “Спектр-Р”. На початку січня космічний апарат “Спектр-Р” перестав виходити на зв’язок з Центром управління польотами. Спроби фахівців НВО ім. С. А. Лавочкіна забезпечити входження в зв’язок з КА в рамках робіт за програмою головного конструктора не увінчалися успіхом”, – йдеться в повідомленні.

В кінці липня “Роскосмос” має намір запустити апарат “Спектр-РГ”, який створить карту Всесвіту, де будуть зазначені всі великі скупчення галактик.

Телескоп “Радіоастрон” оснащений 10-метровою антеною і є найбільшим в історії. Він працював на орбіті з 2011 року і перекрив відведений спочатку строк служби – п’ять років. Його основним завданням було спостереження активних ядер галактик, пульсарів, квазарів, міжзоряних газових хмар. Телескоп був єдиним російським космічним апаратом.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: