На супутнику Нептуна виявили екзотичну форму льоду

Новини науки і техніки

Супутник Нептуна Тритон зберігає загадкову геологічну активність і викидає на поверхню суміш замерзлого азоту і чадного газу.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Naked Science.

“Восьмиметровий телескоп Gemini South продемонстрував, що моноксид вуглецю і азот на Тритоні утворюють тісну суміш, яку вдається зареєструвати в спектральних даних”, – йдеться в повідомленні.

Азот і моноксид вуглецю (чадний газ) присутні в атмосфері Землі у вигляді газів, однак при наднизьких температурах вони замерзають у лід. Лабораторні дослідження показують, що якщо для азотного льоду характерні одні спектральні лінії абсорбції, а для льоду СО — інші, то їх суміш дає свою власну спектральну картину в ІЧ-хвилях.

Така картину дійсно зафіксували при спостереженнях Тритона.

Варто зауважити, що супутник залишається одним з рідкісних малих тіл Сонячної системи, які зберігають геологічну активність. З-під кори водяного і азотного льоду, що його покриває, б’ють гейзери кріовулканів, виносячи на поверхню новий лід, що містить як чистий азот і СО, так і їх складну суміш, вперше зареєстровану в космосі.

Вперше крижані гейзери Тритона були помічені зондом Voyager 2, який пролетів в його околицях ще в 1989 році. Однак механізми, що їх живлять, залишаються загадкою дотепер: це може бути і розігрів поверхні Сонцем протягом місцевого літа, і навіть підлідний рідкий океан, що змінюється від сезону до сезону.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: