ХІІІ Всеукраїнський фестиваль науки

Новини

17 травня 2019 року в Інституті електрозварювання імені Є.О. Патона НАН України відбулось урочисте відкриття ХІІІ Всеукраїнського фестивалю науки – науково-популярної події загальнодержавного значення, засновником і одним із організаторів якої є Національна академія наук України.

Фестиваль проводиться з метою популяризації досягнень науки в нашій країні, залучення молоді до наукових досліджень, піднесення авторитету та престижу науки в Україні. У рамках Фестивалю проходять науково-популярні заходи найрізноманітнішого формату – від днів відкритих дверей до квестів. Цьогоріч таких заходів заплановано понад тисяча. Організатори ХІІІ Всеукраїнського фестивалю науки – Національна академія наук України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство молоді та спорту України, Національний центр «Мала академія наук України», Національна академія медичних наук України, Національна академія педагогічних наук України, Національна академія аграрних наук України, Національна академія правових наук України, Національна академія мистецтв України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Генеральний партнер – Посольство Китайської Народної Республіки в Україні. Головний партнер – Посольство Французької Республіки в Україні, Інститут Франції. Партнер – компанія «Huawei».

Про це повідомляє прес-служба НАН України.

Фестиваль офіційно відкрив перший віце-президент НАН України, голова Секції фізико-технічних і математичних наук НАН України академік Антон Наумовець. Він представив високих гостей урочистого заходу – Надзвичайного і Повноважного Посла Китайської Народної Республіки в Україні пана Ду Вей, Надзвичайного і Повноважного Посла Французької Республіки в Україні пані Ізабель Дюмон, генерального секретаря Європейської академії наук, мистецтв і літератури пані Ніколь Лемер Д’Адальджіо, а також оголосив присутнім вітання Президента Національної академії наук України академіка Бориса Патона учасникам Фестивалю.

«Шановні учасники та гості Фестивалю! Вітаю вас із ХІІІ Всеукраїнським фестивалем науки! Відкриття, покладені в основу сучасних досягнень науки і техніки, сформували світ у тому вигляді, яким ми бачимо і знаємо його сьогодні. Наука й освіта – це галузі, доступ до яких має бути в якомога більшої кількості людей будь-якого віку. Тому особливо цінним є те, що Всеукраїнський фестиваль науки, який згуртовує навколо себе велику кількість учасників, щороку розширює свої масштаби. Фестиваль уже став доброю традицією в житті нашої держави. Фестиваль дає можливість майбутнім ученим і винахідникам по всій Україні отримати уявлення про багатогранність науки, дізнатися про нові дослідження, почути найкращих науковців і зробити свої перші кроки на шляху до великих відкриттів. У всіх країнах фестивалі науки орієнтовані, перш за все, на молодь. І дуже важливо, що багато заходів проводиться не тільки для студентів і школярів, а й для дітей молодшого віку. Таким чином, Фестиваль науки сприяє формуванню інтелекту, стимулює інтерес до пізнання світу, викликає повагу до науки. Головними нашими цінностями є високий професіоналізм, досвід та відданість справі наших учених, талант і цілеспрямованість української молоді. Наша відданість державі та велике бажання працювати для покращення життя людей стануть запорукою того, що Україна посідатиме гідне місце у глобальній економіці. Хочу висловити щиру подяку всім організаторам, а також Посольству Китайської Народної Республіки в Україні та Посольству Французької Республіки в Україні за підтримку й активну участь в організації та проведенні Фестивалю. Бажаю всім учасникам Фестивалю великих відкриттів, досягнень і успіхів», – ішлось у зверненні.

Далі головний учений секретар НАН України академік Вячеслав Богданов оголосив привітання Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з нагоди Дня науки.

Із вітальним словом до присутніх звернувся також Президент Національного центру «Мала академія наук України» НАН України та МОН України (МАН) академік Станіслав Довгий«Дуже приємно бачити сьогодні, під час святкування, наших давніх друзів – представників Посольства Китайської Народної Республіки в Україні, Посольства Французької Республіки в Україні й інших. І дуже приємно, що з кожним роком наша співпраця поглиблюється. Є багато проектів, за якими українські академічні інститути, дослідницькі команди залучають молодь. Цього року ми матимемо великий проект із Асоціацією науковців Китаю, яка опікується молодими талантами. Ми підписали з цією організацією угоду про співпрацю та започаткували проект із проведення літніх шкіл і створення Українсько-китайського аерокосмічного університету. Українські діти навчатимуться в Китаї, а китайські – приїжджатимуть до України. У нас також багато проектів із таким надійним партнером, як Французька Республіка. У МАН працює секція французької мови. Водночас, у секціях історії, краєзнавства й інших вивчаються різні аспекти історії та культури Франції. Один із наших партнерів – Університет Поля Сабатьє, з яким ми вже багато років проводимо спільні літні школи. Останній проект, який ми реалізували разом з Європейською академією наук, мистецтв і літератури, присвячувався поєднанню науки та мистецтва. Хочу особисто подякувати Посольству Французької Республіки в Україні й особисто пані Послу за надану підтримку та можливість запросити до Україні Генерального секретаря Європейської академії наук, мистецтв і літератури, доктора, професора Ніколь Лемер д’Аґаджіо». Академік Станіслав Довгий також проанонсував виставку пані Генерального секретаря «Наука і мистецтво» та запросив усіх присутніх відвідати цю подію 17 травня 2019 року о 18.00 год. в Арт-галереї за адресою: Київ, вул. Грушевського, 28. На завершення свого виступу вчений привітав учасників заходу з Днем науки і запевнив, що МАН підтримувала, підтримує та підтримуватиме науку в Україні.

Від імені генерального партнера ХІІІ Всеукраїнського фестивалю науки – Посольства Китайської Народної Республіки в Україні – з вітальним словом до присутніх звернувся Надзвичайний і Повноважний Посол Китайської Народної Республіки в Україні пан Ду Вей«Для мене це велика честь – бути запрошеним на Всеукраїнський фестиваль науки. Хотів би привітати вчених усієї України зі святом. Україна, ця сильна держава, що виховала не одну плеяду талановитих учених, має розвинену науково-технічну сферу з міцним фундаментом, посідає важливе місце в історії світової науки і техніки. Саме зараз ми перебуваємо у відомому на весь світ Інституті електрозварювання імені Є.О. Патона. Нещодавно, до урочистого відкриття, у нас була нагода відвідати Музей Інституту, і хотів би відзначити, що розроблені Інститутом технології електрозварювання у відкритому космосі й у морських глибинах отримали широке визнання. Минулого року в мене також була нагода відвідати Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». З його стін вийшла велика кількість випускників – таких яскравих, які сяють, неначе зорі на небі.

Проведення Всеукраїнського фестивалю науки спрямоване на передачу любові до науки, звеличення поваги до знань. Як говорив відомий французький учений Луї Пастер, немає батьківщини у науки, але мають батьківщину вчені. Протягом останніх років, хоча розвиток Україні і зіштовхнувся з певними труднощами, проте українські вчені, як і раніше, не полишають рідну землю. Вони не бояться складнощів, займаються чесною справою. Ви – найліпші люди України. Я хотів би висловити вам свою глибоку повагу та шану. Ви поруч – і в України є надія.

Протягом багатьох років Китай та Україна здійснюють тісне науково-технічне співробітництво. Але у порівнянні з вами ми колись були школярами. Наразі науково-технічна галузь Китаю досягла значного прогресу. А втім, ми, як і раніше, готові у вас навчатися. Водночас, ми готові задіяти свої сильні сторони та сформувати модель використання власних переваг для взаємної вигоди та виграшу.

Цього року у Фестивалі беруть участь також китайські компанії, зокрема, ті, що займають провідні позиції у сфері телекомунікаційних технологій, і ті, що мають виняткову креативність у сфері комерціалізації науково-технічних результатів та розвитку підприємництва. Крім цих двох компаній, є ще багато надзвичайно зацікавлених у співпраці з Україною першокласних китайських компаній науково-технічного спрямування, а також провінцій та міст. Сподіваюся, що спільні зусилля та спільна робота трансформуються в дедалі більші результати, стимулюючи розвиток економіки обох держав, несучи вигоди китайському й українському народам.

Шановні друзі-вчені! Сьогодні ви відзначаєте своє свято. Та цього року і ми відзначатимемо власне свято – 70-ту річницю утворення Китайської Народної Республіки. За 40 років ми пройшли важкий шлях, але досягли успіхів, що привертають увагу всього світу. Китайський народ завжди пам’ятатиме, що у процесі розвитку науково-технічної сфери Україна надала нам цінну допомогу. Сьогодні на шляху відродження нації Уряд та народ Китаю готові і прагнуть рухатися з дружнім народом України в одному напрямі, пліч-о-пліч іти вперед, підтримуючи один одного. Нехай живе дружба між Китаєм та Україною!», – сказав він.

Від імені головного партнера ХІІІ Всеукраїнського фестивалю науки й багаторічного учасника Фестивалю – Посольства Французької Республіки в Україні – присутніх привітала Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки пані Ізабель Дюмон«Хотіла б спочатку сказати кілька слів французькою мовою, насамперед тому, що зараз триває Рік французької мови в Україні, який за кілька місяців завершиться. Мене дуже зворушила молодь, яка нас сьогодні так гарно зустрічала, зокрема, учні школи №49. Насамперед хочу подякувати всім дітям, які нас тут сьогодні зустрічали. Серед них були молодші й старші. І серед дорослих, яких приємно сьогодні бачити, я з подивом впізнала наших друзів Влада та Єву. Бачу, як вони подорослішали відтоді, коли ми вперше побачилися чотири роки тому в цьому ж приміщенні та з такої ж нагоди. А тепер вони вже майже дорослі. Але приємно відзначити, що продовжують співати і вдосконалювати своє знання французької мови.

Французька мова – це мова серйозних наукових досліджень. Вивчаючи французьку мову, ви отримуєте можливість продовжувати свої наукові дослідження у франкомовному світі. Звичайно, англійська мова перебуває в такому ж статусі, і її повинен знати кожен із нас. Те саме стосується й китайської мови. Моя рідна мова – французька, та, звичайно, вивчаю й українську мову і за декілька місяців почну вивчати китайську.

Наукове співробітництво є одним із пріоритетних напрямів діяльності Посольства Французької Республіки в Україні та налічує багато різних програм: надання стипендій, фінансування успішних дослідницьких проектів, підтримку науковців у пошуку партнерів. Підтвердженням успішного співробітництва наших країн є факт активної участі України в європейських проектах Erasmus+ та «Горизонт 2020», в яких Франція є одним із її основних партнерів. Завдяки цим інструментам французькі й українські наукові групи тісно співпрацюють, і ми можемо пишатись успішністю співробітництва наших науковців. Наша спільна праця над виконанням дослідницьких проектів за умов об’єднання технічних ресурсів і знань стає необхідною задля нових наукових досягнень.

Франція – країна культурних звичаїв та традицій: гастрономія, парфумерія, мода. Але це також країна інновацій та великої кількості стартапів, наукових відкриттів і багатьох нобелівських лауреатів. Один із них виступав перед вами минулого року. Цього року в рамках ХІІІ Всеукраїнського фестивалю науки ми пропонуємо вам послухати лекцію блискучого французького науковця пана Давіда Пастре, який використовує свої знання з фізики й оптики в дослідженнях у галузі молекулярної біології, генетики та медицини. Мені б хотілося нагадати, що Посольство підтримує заходи Малої академії наук, зокрема, ті, що спрямовані на посилення пізнавального інтересу молодого покоління задля розбудови науки майбутнього».

На завершення пані Посол побажала всім плідного Фестивалю та майбутнього, наповненого відкриттями й успіхами, зокрема в рамках французько-українського наукового співробітництва.

Останньою слово взяла Генеральний секретар Європейської академії наук, мистецтв і літератури, доктор, професор Ніколь Лемер д’Аґаджіо«Мені надзвичайно приємно брати участь у цьому заході як представниці, Генеральному секретарю Європейської академії наук, мистецтв і літератури в Парижі. Академію було створено 40 років тому, коли ще існувала «залізна завіса» між Західною та Східною Європою. Знаю, що українська наукова традиція має давню історію. І я щаслива, що ми зможемо ближче познайомитися з нашими українськими колегами. У нас уже є традиція співпраці з Національною академією наук України. Кілька років тому ми спільно організували колоквіум із Президентом НАН України академіком Борисом Патоном.

Наша академія теж має давні традиції організації міжнародних наукових заходів, оскільки у нас представлені учасники 55-ти країн світу і понад 50 національних академій наук, з якими ми співпрацюємо. У нашій Академії налічується понад 40 нобеліатів, не лише французьких, а й іноземних. Ми також давно співпрацюємо з Китайською Народною Республікою. Кілька років тому на запрошення Міністерства охорони здоров’я Китаю ми взяли участь у міжнародному конгресі, присвяченому питанням охорони здоровя. І ми продовжуємо співпрацю з нашими китайськими партнерами.

Завдяки нашим іншим партнерам із різних країн світу реалізуємо різні проекти. В межах видавничої серії, заснованої нашою Академією, в Парижі зараз готуються антологічні видання, пов’язані з мистецтвом, зокрема антологія китайської поезії. Слід сказати, що всі ці проекти ми реалізуємо звичайно, за підтримки наших видатних діячів, зокрема академіка Станіслава Довгого, який дуже давно з нами співпрацює. Зараз спільно готуємо антологію української поезії. І продовжуватимемо цю роботу й у майбутньому. Для нас дуже важливо поєднувати наукові й мистецькі пошуки, тому що, зрештою, наука – це теж творчість. А творчість має розвиватися і може виявлятися в дуже різних формах. Розповім вам дещо кумедну історію. Один із наших членів – нобелівський лауреат з фізики, професор П’єр-Жиль де Жен, якого, власне, наша Академія і висувала на здобуття цієї нагороди, після отримання премії відкрив ресторан. Замість того, щоб займатися науковою роботою. Проте це була інша сторона його творчості. Тому я заохочую вас до творчості в різноманітних сферах.

Ми дуже раді, що сьогодні тут багато талановитої молоді, тому що саме молодь створюватиме майбутній світ, нові наукові розробки. Останнім часом у цьому напрямі вдало розвивається Китайська Народна Республіка, яка зробила великий крок уперед. Але і Європа не має від неї відставати. Тож будемо над цим працювати. Маю надію, ви працюватимете разом із нами», – сказала висока гостя Фестивалю й на завершення свого виступу подякувала Національній академії наук України за запрошення, а академіку Станіславу Довгому – «за всіляку підтримку й багаторічну співпрацю».

Далі академік Антон Наумовець від імені Національної академії наук України вручив Надзвичайному і Повноважному Послові Китайської Народної Республіки в Україні пані Ду Вей відзнаку НАН України за сприяння розвитку науки«Сподіватимемося, що наші спільні дії і надалі сприятимуть підвищенню престижу науки в суспільстві і слугуватимуть подальшому зміцненню науково-технічного співробітництва між нашими двома державами», – зазначив академік Антон Наумовець.

«Для мене це велика честь – отримати відзнаку Національної академії наук України за сприяння розвитку науки. Ця відзнака вручається не мені особисто, а демонструє позицію наукових кіл України щодо розгортання співпраці з Китаєм, а також закладає новий початок для такого співробітництва. Дійсно, це й визнання роботи, проведеної Посольством Китайської Народної Республіки в Україні. Ми з колегами цінуватимемо виявлену нам честь. Ми обов’язково виправдаємо ваші сподівання, сприятимемо двосторонньому співробітництву у сфері науки і техніки, що дозволить науково-технічному й інноваційному співробітництву надати нашим двом величним націям крил для стрімкого злету. Слава Україні! Слава Франції! Слава Китаю!» – сказав дипломат у своєму подячному слові.

Надзвичайному і Повноважному Послу Французької Республіки в Україні пані Ізабель Дюмон академік Антон Наумовець вручив пам’ятну відзнаку на честь 100-річчя НАН України«Ми сподіваємося, що наші спільні дії сприятимуть підвищенню престижу науки в суспільстві, а співробітництво між науковими установами України і Французької Республіки буде зміцнюватись і розквітати», – наголосив він, вітаючи пані Посла з нагородою.

«Це мій останній Фестиваль, адже за кілька місяців я завершую свою місію в Україні. Хочу вас запевнити: я дуже рада, що останні 4 роки ми працювали разом. Переконана, що наступний посол продовжить співпрацю з вами. Бо справа не в особі посла, а в підтримці Франції, яка ще довгі роки працюватиме з вами. Всім дякую!» – сказала пані Ізабель Дюмон. «Пані Посол, нам буде дуже шкода розлучатися з Вами. Але ми пам’ятатимемо Вас, Вашу чудову, щиру роботу, котра значно зміцнила наше співробітництво та наші наукові й людські зв’язки», – підкреслив академік Антон Наумовець.

Почесну грамоту за активну участь в організації та проведенні ХІІІ Всеукраїнського фестивалю науки отримала від Національної академії наук України Генеральний секретар Європейської академії наук, мистецтв і літератури, доктор, професор Ніколь Лемер д’Аґаджіо.

Нагороди з нагоди Дня науки отримали також митці. «Наприкінці минулого року наша Академія, як відомо, відсвяткувала свій 100-річний ювілей, а також ювілей Президента НАН України Бориса Євгеновича Патона. І велику допомогу в проведенні урочистого засідання з цієї нагоди нам надав Національний академічний театр опери і балету України імені Тараса Шевченка. Від імені Академії та від імені Фестивалю науки хочу висловити щиру вдячність колективу Національної опери України й особисто її генеральному директору академіку Національної академії мистецтв України, Народному артистові України Петру Яковичу Чуприні за багаторічну співпрацю та повідомляю, що Президія нашої Академії прийняла рішення про відзначення подякою НАН України трудового колективу Національного академічного театру опери та балету імені Тараса Шевченка, а його генерального директора нагородила памятною відзнакою на честь 100-річчя Національної академії наук України. На превеликий жаль, через зайнятість Петро Якович Чуприна не зміг узяти участь у нашому Фестивалі. Тому ми попросимо передати цю відзнаку іншого нашого шановного друга і колегу, який багато років допомагає прикрашати наші академічні збори своїм мистецтвом – відомого в Україні і за її межами керівника симфонічного оркестру «Київ-Класик», Народного артиста України, професора Германа Георгійовича Макаренка, творчий колектив якого – симфонічного оркестру «Київ-Класик» і його особисто як головного диригента і художнього керівника цього колективу Президія НАН України нагородила пам’ятною відзнакою на честь 100-річчя Національної академії наук України», – поінформував академік Антон Наумовець.

Виступаючи зі словами подяки, Народний артист України Герман Макаренко наголосив: «Дві сфери – емоційна й інтелектуальна – роблять людину гармонійною та творять із неї особистість. НАН України – інтелектуальна слава і гордість нашої країни. Для оркестру це велика честь – 15 років співпрацювати з Академією».

На продовження заходу його учасники мали можливість прослухати дві науково-популярні лекції від визначних учених сучасності.

Про «Контроль експресії генів через поділ клітин та людські хвороби» розповів професор Університету Еврі, директор Лабораторії структур і діяльності нормально-патологічних біомолекул (SABNP, Франція) Давід Пастре, який прибув до нашої країни на запрошення своєї української колеги – завідувача відділу функціональної геноміки Інституту молекулярної біології і генетики НАН України члена-кореспондента НАН України Алли Риндич.

Із теми «Національна наукова спадщина – інтелектуальні скарби держави» виступив лауреат Золотої медалі імені В.І. Вернадського НАН України, почесний генеральний директор Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського академік Олексій Онищенко.

На завершення урочистостей відбулося вручення дипломів і почесних грамот за організацію та проведення Фестивалю.

Перший день ХІІІ Всеукраїнського фестивалю науки прикрасили музичні номери у виконанні учнів спеціалізованої школи з поглибленим вивченням французької мови №49 і київської гімназії східних мов №1.

Перед початком і під час урочистостей у стінах Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона НАН України тривали виставка-презентація наукових досягнень установ НАН України іпрезентація науково-дослідницьких робіт, стендові доповіді учнів-членів Малої академії наук України й учнів середніх навчальних закладів м. Києва.

Додатково про Фестиваль дізнавайтеся зі статті у свіжому номері газети Верховної Ради України «Голос України»: http://www.golos.com.ua/article/317096.

Дивіться також фоторепортаж журналістів цього видання: http://www.golos.com.ua/collection/5104.

Ще більше світлин – у фотоальбомі на Facebook-сторінці Академії.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: