Пам’яті Петра Васильовича Балабуєва

Сторінки історії

17 травня – день пам’яті надзвичайної людини Петра Васильовича Балабуєва, визнаного в світі конструктора авіаційної техніки. Його ім’я назавжди поєднано з підприємством «АНТОНОВ», яке він очолював в період з 1984 р. до травня 2005 р. Все своє життя він присвятив розвитку авіаційної промисловості України. Епіграфом до розповіді про його життя можуть служити слова самого Петра Васильовича: “Умію та люблю працювати. Хобі – це моя робота, а робота – моє хобі”.

Петро Васильович брав участь у створенні практично всіх літаків марки «АН». Саме його Олег Костянтинович Антонов хотів бачити своїм наступником. Діяльність в якості керівника підприємства П.В. Балабуев розпочав з енергійних заходів з доведення і організації серійного виробництва “Руслана”. Буквально за 4 роки був розроблений, побудований і піднятий в небо супергігант Ан-225 «Мрія» вантажопідйомністю 250 тонн. Потім були створені: легкий багатоцільовий літак Ан-38, регіональний турбогвинтовий пасажирський Ан-140, середній військово-транспортний літак короткого зльоту та посадки Ан-70, нові модифікації літаків Ан-74 і Ан-32, регіональний реактивний пасажирський літак Ан-148. У період становлення незалежної України на підприємстві створюється спеціальний підрозділ з розробки засобів наземного транспорту, ведеться експорт технологічних досягнень фірми, починається навчання іноземних громадян експлуатації літаків “Ан”, росте об’єм інжинірингових послуг і вантажних повітряних перевезень.

П.В.Балабуєв – доктор технічних наук (1988), Лауреат Державної премії СРСР (1974) і Державної премії УРСР (1979), Герой Соціалістичної праці, кавалер ордену Ленина (1975), Заслужений діяч науки і техніки України (1991), Герой України, нагороджений орденом Держави (1999), професор – завідувач кафедрою проектування літаків в Національному аерокосмічному університеті (ХАІ) ім. М.Є.Жуковського.
Його творча праця відмічена й іншими нагородами: орденами Трудового Червоного прапора (1966), “За заслуги” III, II і I ступенів (1992, 1996, 1998 рр. відповідно), орденом Дружби (1998), “Князя Ярослава Мудрого” V ст. (2001), медалями.

За видатний внесок у розвиток міжнародної цивільної авіації П.В.Балабуєв відзначений Премією імені Едварда Уорнера – першого президента Ради ІКАО. Це найвища нагорода, що присуджується Міжнародною Організацією Цивільної Авіації від імені 185 держав, що входять до її складу.

На церемонії вручення Премії Президент Ради ІКАО Ассад Котайт сказав: “Прозорливість пана Балабуева, його якості лідера, видатного інженера і організатора дозволили здійснити успішну розробку повітряних суден, які забезпечують безпечне перевезення людей, устаткування і техніки в усіх районах світу і відіграють важливу роль у виконанні гуманітарний місії ООН”.

Для вшанування пам’яті П.В.Балабуєва колектив ДП «АНТОНОВ» бореться за перейменування на честь сумлінного громадянина України вулиці Депутатської, на якій він мешкав і на якій з його ініціативи зведено декілька будинків для співробітників ДП «АНТОНОВ».

Джерело

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: