На МКС випробовують біореактор, який виробляє їжу та кисень

Новини

На МКС доставили біореактор, який на основі водоростей допоможе створити замкнуту систему життєзабезпечення на космічному кораблі.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Naked Science.

“Зараз реактор проходить випробування на МКС, які дозволять оцінити його придатність для тривалих космічних польотів”, – йдеться в повідомленні.

Експеримент передбачає використання одноклітинних водоростей Chlorella vulgaris для перетворення вуглекислого газу, що видихається космонавтами, на кисень і їстівну біомасу.

Очікується, що біореактор буде працювати спільно з фізико-хімічною системою рециркуляції повітря, яка була доставлена на космічну станцію в 2018 році. Ця установка витягує метан і воду з вуглекислого газу в кабіні космічної станції. У свою чергу, водорості в новому біореакторі будуть використовувати вуглекислий газ для отримання кисню.

Для перетворення вуглекислого газу в кисень і глюкозу за допомогою фотосинтезу водорості поглинають енергію штучного світла, джерела якого розташовані всередині установки.

На додаток до вироблення кисню водорості виробляють поживну біомасу, яку космонавти могли б з’їсти. Створення такої їжі з вуглекислого газу дозволить людям брати в космічні подорожі менше продовольства. За оцінками дослідників, приблизно 30 відсотків їжі астронавта можна замінити водоростями через високий вміст білка в них.

Біореактор прибув на космічну станцію на вантажному кораблі SpaceX Cargo Dragon.

Як повідомляв Укрінформ, 6 травня, через два дні після запуску, корабель приватної космічної компанії SpaceX Cargo Dragon зістикувався з МКС. Dragon доставив близько 2,5 тонни продовольства і матеріалів для досліджень.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: