До 90-річчя з дня народження Володимира Івановича Січового

Сторінки історії

Є люди, імена яких відгукуються радістю, теплом і вдячністю. Саме такі почуття виникають у південмашівців при згадці про відомого ракетобудівника Володимира Івановича Січового, 90-річчя якого ми відзначаємо 10 травня цього року. Напевно, якби він був лікарем, він міг би лікувати своїм потужним позитивним зарядом, своєю добротою, щирістю, позитивом. Але Володимир Іванович пов’язав себе з ракетобудуванням і весь свій великий природний потенціал реалізував на ПІВДЕНМАШі.

Володимир Іванович Січовий – перший ракетобудівник, удостоєний звання Героя України. Його ім’я не просто пов’язане з історією ПІВДЕНМАШу, він і є його історія. Більш ніж п’ятдесятирічна трудова діяльність Володимира Івановича на підприємстві є взірцем відданого служіння справі.

Володимир Іванович Січовий народився 10 травня 1929 року в м. Інгулець Дніпропетровської області. Його рід бере початок від славних українських козаків, напевно, тому сам він був людиною широкої, відкритої натури, не пасував перед будь-якими труднощами.

1 червня 1951 року було підписано наказ Міністерства озброєння СРСР про організацію серійного виробництва ракет на підприємстві п/с № 186 (так тоді називався завод). А через рік на підприємство прийшов двадцятитрирічний хлопець з досвідом роботи токарем за плечима та дипломом Херсонського судномеханічного технікуму в кишені.

На підприємстві молодий спеціаліст швидко проявив себе як справний організатор виробництва. Його першим серйозним випробуванням стало освоєння випуску сильфонів для нових типів РКТ. Через проблеми з цими виробами в цеху цілодобово перебували галузеве керівництво, представники військово-промислового комплексу. Володимир Іванович блискуче впорався з завданням, його помітили і оцінили. Вже за три роки він був начальником цеху. З нарощуванням обсягів виробництва ракет навантаження цеху багаторазово збільшувалося: номенклатура зросла до декількох тисяч найменувань. Складання деяких вузлів часто супроводжувалася технологічними проблемами. В їх усуненні начальник цеху брав безпосередню участь, багато його пропозицій відіграло вирішальну роль.

Тривалий час Володимир Іванович обіймав посаду начальника виробництва з випуску ракетно-космічної техніки, понад 25 років був заступником генерального директора підприємства. В складному процесі виготовлення РКТ він налагодив бездоганний ритм на кожній ділянці виробництва. Його вплив відчувався не тільки на ПІВДЕНМАШі, але і в конструкторських бюро, на полігонах, на підприємствах-суміжниках.

Після розпаду СРСР і закінчення державних замовлень ПІВДЕНМАШ за досить короткий строк освоїв необхідну для народного господарства продукцію – тролейбуси, трамваї, вітроенергетичні установки. Згодом почалася реалізація низки нових міжнародних космічних проектів – «Дніпро», «Морський старт», «Наземний старт», «Циклон-4».

У цьому переродженні ПІВДЕНМАШу Володимир Іванович Січовий відігравав ключову роль. Він вкладав в роботу весь свій величезний досвід і неймовірну працездатність.

У 2005 році Володимир Іванович пішов з життя, проте пам’ять про нього продовжує жити в серцях ветеранів вітчизняного ракетобудування.

За видатні заслуги в справі виробництва бойової і космічної ракетної техніки Володимир Іванович Січовий представлений до багатьох урядових нагород – орденів «Знак Пошани», Трудового Червоного Прапора, Леніна. Він – лауреат Ленінської і Державної премій СРСР. У 1999 році отримав Зірку Героя України із врученням йому ордена Держави.

Джерело

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: