Черговий успішний пуск ракети-носія «Антарес»

Головні теми

17 квітня 2019 року о 23 годині 46 хвилин за київським часом (16:46 за північноамериканським східним часом) з Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія, США) проведено успішний пуск ракети-носія (РН) «Антарес».

РН «Антарес», головним розробником якої є американська корпорація Northrop Grumman, вивела на орбіту вантажний корабель Cygnus, який повинен доставити на Міжнародну космічну станцію близько 3 447 кг корисного вантажу на замовлення NASA – провізію та речі для екіпажу, матеріали для наукових досліджень, устаткування для станції та виходу у відкритий космос, комп’ютери та комплектуючі, кубсати. Стикування з МКС заплановано на 19 квітня.

Свій космічний корабель Cygnus NG-11 Roger B. Chaffee корпорація Northrop Grumman назвала на честь Роджера Брюса Чаффі (1935-1967), американського авіаційного інженера, капітан-лейтенанта ВМС США, льотчика-астронавта. Роджер Чаффі загинув в результаті пожежі в кабіні корабля «Аполлон-1» під час його наземних випробувань разом з двома іншими астронавтами Вірджілом Гріссомом і Едвардом Уайтом.

У цій місії вперше було застосовано технологію пізнього завантаження. Раніше весь вантаж повинен був бути завантажений приблизно за чотири дні до старту. За допомогою нової технології чутливі до часу наукові експерименти були завантажені на корабель всього за 24 години до старту.

Основну конструкцію першого ступеня PH «Антарес» розробило ДП «КБ «Південне» та виготовило ДП ВО ПМЗ у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), «ЧЕЗАРА», «РАПІД» (Чернігів) та iн.

Підготовка PH «Антарес» до пуску, її випробування i пуск виконані за участю українських фахівців, які у повному обсязі забезпечили виконання вcix операцій у своєму ceктopi відповідальності. Згідно з контрактом технічна підтримка пуску, приймання та обробка телеметричної інформації у режимі реального часу здійснювались з території КБ «Південне».

NG-11 – остання місія в рамках контракту CRS (Commercial Resupply Services) компанії Northrop Grumman Innovation Systems (колишня Orbital ATK) з NASA з доставки вантажів на МКС. Всього за цим контрактом з 2014 року було доставлено до МКС 10 кораблів Cygnus, 7 з яких – за допомогою РН «Антарес». Після цього в силу вступить новий контракт CRS2, укладений як мінумум до 2024 року.

Всього з 2013 року ракета-носій «Антарес» стартувала 10 разів, 9 з яких – успішно.

У рамках програми «Антарес» українська сторона виконала увесь комплекс робіт з проектування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для PH, замовленої Національним кocмiчним агентством США.

Проект «Антарес» є вдалим прикладом кооперації підприємств космічної галузі України у міжнародних космічних проектах, сталої зовнішньоекономічної діяльності наших підприємств та присутності української ракетно-космічної галузі на світовому космічному ринку.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: